Master of Wine

Master of Wine je stupanj visoke stručnosti i znanja kojeg dodjeljuje The Institute of Masters of Wine, osnovan 1955. godine. Osobe koje polože vrlo zahtjevan ispit s područja svjetskog vinogradarstva i vinarstva, te iz niza proizvodnih djelatnosti (od berbe grožđa do punjenja boca s vinom), prijevoza, provjere kakvoće, marketinga, dobivaju pravo na tu u svijetu cijenjenu titulu. Zainteresirani za stjecanje ovoga naslova moraju uvjeriti Institut da su vrijedni pristupa programu, a to dokazuju predajom jednog pismenog eseja i ocjenjivačkih listića. Prije pristupa ispitu s kandidatom razgovara jedan od već postojećih Masters of Wine, pa ako i nakon toga dobije pozitivnu ocjenu može pristupiti polaganju teorijskog i praktičnog ispita. Teorijski dio ispita se sastoji od četiri referata, a praktični od tri kušanja vina iz bilo kojeg vinorodnog područja u svijetu, s tim da ta vina kandidat mora identificirati, opisati i ocijeniti.

Program polaganja ispita traje dvije godine, a ispiti se održavaju samo u mjesecu svibnju. Ako kandidat položi samo dio ispita, drugi dio ispita može polagati u slijedeće dvije godine. Kada pak položi oba dijela ispita, tada je dužan u roku od šest mjeseci napisati disertaciju i predati je na ocjenu i odobrenje Obrazovnom i Ispitnom odboru. Prvi ovakav ispit održan je u Londonu 1953. kada su od 29 kandidata samo šestorica udovoljila i stekla pravo na ovaj naslov. Do 1987. ispitu su mogli pristupiti samo kandidati iz Velike Britanije, a od te godine na polaganje ispita imaju pravo i kandidati iz drugih zemalja. Tako je 1988. ispit položio jedan kandidat iz Australije, a 1990. taj su stupanj stekla i dva kandidata iz Amerike.

Do 1991. ispit se je polagao samo u Londonu, a od tada ispit se polaže (istoga dana) u Londonu, Sydneyu i New Yorku. Od 1993. naslov Master of Wine dobilo je 197 kandidata, među njima je bilo 27 žena i 23 kandidata koji nisu bili iz Britanije. Od 1993. do 2000. ispitima je pristupilo 266 kandidata, a samo ih je 85 udovoljilo i steklo naslov. Krajem 2005. Institut je imao 278 članova iz 19 zemalja i 18 raznih nacionalnosti. Zanimanja osoba koja su stekla taj zahtjevni naslov su različita (vinogradari, vinari, savjetnici u tvrtkama, pisci, novinari, sommelieri i profesori). The Institute of Masters of Wine financiraju članovi i sponzori iz vinogradarske i vinarske industrije.

Povezano

Preporučene sorte vinove loze u Hrvatskoj

Sorte vinove loze su svrstane Pravilnikom o Nacionalnoj listi dopuštenih kultivara vinove loze u RH (NN 159/04 u ...

Jelaska, Marcel

Jelaska, Marcel (1914.-2006.), jedan je od najpoznatijih i, s obzirom na ostvarene rezultate, najzaslužnijih ...

Vinofest

Vinofest je naziv sada već tradicionalne višednevne manifestacije autohtonih proizvoda iz Hrvatske među kojima je ...
Novosti