Herbemon

Herbemon (lat.), kem. sredstvo za uništavanje korova koji, npr. u vinogradu, smanjuju urod (oduzimajući lozi potrebna hraniva i vlagu) te kakvoću (pomažući naročito u vlažnim godinama razvoj bolesti). Najčešće se koriste specifični, selektivni h. (koji npr. uništavaju samo trave a ne i drugo bilje), s tim da oni djeluju kontaktno (najefikasnije na klijajuće korove) ili sustavno (što znači da prodiru kroz list ili korijen u biljku i u njoj djeluju, npr. sprječavajući diobu stanice i rast vegetacijskog vrha). S obzirom na različit spektar djelovanja i različite pripravke (granulirane koji se rasipaju pred kišu ili one koji se otope u vodi), odluku koji će se od njih upotrijebiti, u kojoj količini i u koje vrijeme, valja dogovoriti s fitomedicinarom. Najčešće se preporuča uporaba h. samo na dijelu površine (u redovima gdje se primjerice korov ne može strojno uništiti), odnosno njihovo ne korištenje u mladim nasadima čiji je korijen još u pličem sloju tla odnosno na propusnim i pjeskovitim tlima. Budući da štetno djeluju na zdravlje čovjeka obvezna je zaštita na radu, uporaba u propisanim dozama i u određeno vrijeme.

Povezano

Zagrebački festival portugisca

Po uzoru na Beč, (vina Grinzinga), Pariz (beaujolais), Rim (vini novelli i vini dei Castelli) itd. i u Zagrebu se, ...

Birsa

Birsa to što i birza, bersa, kan i vinski cvijet. Aerobna gljivica Mycoderma vini, na površini slabo alkoholnog, ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more