Herbemon

Herbemon (lat.), kem. sredstvo za uništavanje korova koji, npr. u vinogradu, smanjuju urod (oduzimajući lozi potrebna hraniva i vlagu) te kakvoću (pomažući naročito u vlažnim godinama razvoj bolesti). Najčešće se koriste specifični, selektivni h. (koji npr. uništavaju samo trave a ne i drugo bilje), s tim da oni djeluju kontaktno (najefikasnije na klijajuće korove) ili sustavno (što znači da prodiru kroz list ili korijen u biljku i u njoj djeluju, npr. sprječavajući diobu stanice i rast vegetacijskog vrha). S obzirom na različit spektar djelovanja i različite pripravke (granulirane koji se rasipaju pred kišu ili one koji se otope u vodi), odluku koji će se od njih upotrijebiti, u kojoj količini i u koje vrijeme, valja dogovoriti s fitomedicinarom. Najčešće se preporuča uporaba h. samo na dijelu površine (u redovima gdje se primjerice korov ne može strojno uništiti), odnosno njihovo ne korištenje u mladim nasadima čiji je korijen još u pličem sloju tla odnosno na propusnim i pjeskovitim tlima. Budući da štetno djeluju na zdravlje čovjeka obvezna je zaštita na radu, uporaba u propisanim dozama i u određeno vrijeme.

Povezano

Aromatizirani kokteli na bazi vina

Aromatizirani kokteli na bazi vina su alkoholna pića dobivena od vina i/ili mošta od grožđa, aromatizirana ...

Barman

Barman (engl. čit. barmen), za razliku od vinotoče (fr. sommeliera), vinskog eksperta okrenutog gostu, barman ...

Kalijev disulfit

Kalijev disulfit, kalijev pirosulfat K2S2O5, na tržištu i među vinarima znan i samo kao metabisulfit, u trgovini ...
Novosti