Herbemon

Herbemon (još i herbemont) je naziv jednog od starijih direktno rodećeg hibrida koji je nastao križanjem američkih loza (Vitis aestivalis x Vitis cinerea) s euroazijskom vrstom (Vitis vinifera L). Uspješno uspijeva u dubokim i vlažnim tlima u kojima je sadržaj fiziološki aktivnog vapna vrlo nizak. Slabije je rodnosti, kasnijeg dozrijevanja, a grožđe ima sposobnost nakupljanja šećera, pa se s obzirom na slabu obojenost iz njega proizvode ružičasta, srednje do jako alkoholna vina, koja je međutim prema našem ZOV-u koji se primjenjuje u Republici Hrvatskoj zabranjeno stavljati u promet, ali se može destilirati (radi proizvodnje vinskog alkohola) ili koristiti za proizvodnju octa.

Povezano

Indeks zrelosti

Indeks zrelosti je naziv za jedan način izračunavanja optimalnog trenutka berbe grožđa, a provodi se na slijedeći ...

Armagnac

Armagnac (čitaj armanjak) uz cognac najpoznatije francusko alkoholno piće. Zona proizvodnje ograničena je na ...

Trulež korijena loze

Trulež korijena loze izazivaju brojne tzv. gljive truležnice (poput Dematophora–Rosellina- necatrix, Armilaria i ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more