Arhivsko vino

Arhivsko vino je prema hrvatskom ZOV-u (NN 96/03.) kvalitetno ili vrhunsko vino koje je u podrumskim uvjetima (što ih propisuje Ministarstvo polj. RH) čuvano pet ili više godina, od toga najmanje tri godine u boci. Arhivska vina se prema tome mogu proizvoditi samo iz grožđa namijenjenog proizvodnji kvalitetnog i vrhunskog vina. Proizvođač arhivskih vina, osim što mora imati za tu svrhu prikladne prostorije koje će pregledom potvrditi ovlaštena znanstveno stručna ustanova, dužan je još i takvu namjeru (za arhiviranje vina) prijaviti Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo, u čijem je sastavu Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo.

Povezano

Vallis vinaria

Vallis vinaria (još i Vallis vinearia) je lat. naziv za starohrvatsku župu Vinodol u Hrvatskom primorju. Istim ...

Apsorpcija

Apsorpcija (lat. upijanje) za razliku od adsorpcije (pripijanja) je pojava kada tvar iz jedne faze (na primjer, ...

Extra sec

Extra sec (čit. ekstra sek), isto što i extra dry.
Novosti