Enoteka (grč.), isto i vinoteka, spremnica za vino. Theke su prostorije u kojima se nešto slaže (poput biblioteke, discoteke, apoteke, lipsanoteke tj. relikvijarija i sl.), pa za razliku od podruma (kleti, vinarije, pivnice..) gdje se vino proizvodi, dorađuje i čuva u bačvama i ostalim podrumskim posudama cisternama, e. je spremište vina u bocama (tj. flaširanih vina) koja su uz to i konfekcionirana. U e. se ne čuvaju samo vina iz vlastite proizvodnje i vinogorja, već najčešće širok izbor sorata, kval. kategorija i vina s vrlo udaljenih područja. I u enoteci valja održavati red i primjerene mikroklimatske uvjete (najbolje stalnu temp. od 14°C i odgovarajuću relativnu vlažnost zraka od 80%) koji će odgovarati vinu i osobama koji ju posjećuju. Naime, enoteka je i prostorija za degustaciju i kraći boravak prijatelja dobre kapljice.
Kalorična vrijednost vina
Kalorična vrijednost vina se iskazuje u (cal ili kcal, odnosno) u J (džulima) ili u kJ (kilo džulima) a označava ...