Invertni šećer

Invertni šećer nalazi se u prirodi (med) ili se proizvodi zagrijavanjem otopine saharoze kojoj je dodana neka kiselina (npr. vinska ili fosforna). Saharoza (optički desni šećer) će prijeći u glukozu i fruktozu (takva će smjesa sada biti optički lijevo aktivna), pa kažemo da se invertirala. Taj se proces hidrolize saharoze zbiva i u moštu odnosno vinu pod utjecajem enzima invertaze.

Povezano

Alkoholna pića

Alkoholna pića su proizvodi alkoholnoga vrenja grožđa, voća ili drugih slatkih, odnosno škrobnih sirovina u kojima ...
STINA – rod kamena, mora i ljudi

STINA – rod kamena, mora i ljudi

Bol na Braču poznata je turistička destinacija zbog iznimnih prirodnih ljepota, a osobito zahvaljujući prekrasnom i

Ohridsko crno

Ohridsko crno (istoznačnica prespanka) je autohtona makedonska sorta. Iz njena se grožđa proizvodi crno vino, ali ...
Novosti