Invertni šećer

Invertni šećer nalazi se u prirodi (med) ili se proizvodi zagrijavanjem otopine saharoze kojoj je dodana neka kiselina (npr. vinska ili fosforna). Saharoza (optički desni šećer) će prijeći u glukozu i fruktozu (takva će smjesa sada biti optički lijevo aktivna), pa kažemo da se invertirala. Taj se proces hidrolize saharoze zbiva i u moštu odnosno vinu pod utjecajem enzima invertaze.

Povezano

Muškat hamburg

Muškat hamburg ubraja se među najpoznatije i najraširenije zobatice. Uzgojen je u stakleniku u Engleskoj i otkuda ...

Austrija

Austrija sa svojih vinogradarskih površina koji se prostiru na oko 50.000 ha ubere godišnje oko 3,180.000 dt grožđa

Rendzine

Rendzine su tla nastala na rastresitom vapnenastom, laporastom ili dolomitnom supstratu u klimatski humidnim ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more