Invertni šećer

Invertni šećer nalazi se u prirodi (med) ili se proizvodi zagrijavanjem otopine saharoze kojoj je dodana neka kiselina (npr. vinska ili fosforna). Saharoza (optički desni šećer) će prijeći u glukozu i fruktozu (takva će smjesa sada biti optički lijevo aktivna), pa kažemo da se invertirala. Taj se proces hidrolize saharoze zbiva i u moštu odnosno vinu pod utjecajem enzima invertaze.

Povezano

Otava

Otava (još i otavić), stari venecijanski naziv za obujam i to za osminu litre (1000:8=125 ml) ili polovicu ...

Oziris

Oziris je prema egipatskoj mitologiji bog (sunca i plodnosti, dakle) dobra. Upoznao je čovjeka s kulturom v. ...

Žuti grozdov moljac

Žuti grozdov moljac je (Eupoecilia ambiquella), opasan štetnik. U sjeverozapadnim vinorodnim područjima RH češći je
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more