Ekstrakcija

Ekstrakcija (lat.), u proizvodnji specijalnih vina,kina vina, medicinalnih vina itd. pod ovim pojmom se razumijeva postupak izdvajanja-izvlačenja neke tvari (npr. mirisnih sastojaka iz vermut kompozicija, tj. samljevenih dijelova raznih aromatskih biljaka) uz pomoć nekog rastvarača (u navedenom primjeru vode i etanola) u kojem se oni brže otapaju. Dužom maceracijom masulja ekstrahiraju se bojila, aromatske sastavine, polifenoli, minerali i druge sastavine

Povezano

Okatac

Okatac (ružica crvena, glavinuša) je vinska sorta crnog grožđa što se uzgaja u podregijama Dalmatinska zagora i ...

Enofil

Enofil (grč. oinos-vino, filos-prijatelj) vinski štovatelj, zaljubljenik u vino, osoba koja cijeni vino kao piće.

Badanj

Badanj (mađ. bödön), velika, otvorena bačva za grožđe, kominu i vino, a u prošlosti najčešće za vrenje masulja ...
Novosti