Ekspedicijski liker

(Ekspedicijski liker fr. liqueur d’expedition) je sirup izrađen otapanjem saharoze u starom suhom ili prirodnom desertnom vinu uz dodatak vinjaka i(li) vinskog destilata u kojem su macerirane prezrele bobice grožđa aromatskih sorata ili cvjetni grozdići. Takav sirup sadrži 750 g/l šećera i dodaje se u bocu nakon degoržiranja, a neposredno prije zatvaranja boce i to radi postizavanja odgovarajućeg sadržaja neprevrelog šećera u pjenušavom vinu. Dodavanjem ekspedicionog likera smije se pjenušavom vinu povećati alkoholna jakost najviše za 0,5 % vol.

Povezano

zatvoreni pretok

Zatvoreni pretok je značajna podrumska radnja u procesu proizvodnje vina kojom se odvaja, dekantira vino od krute ...

Oinos

Oinos je grčki naziv za akloholno piće koje su Latini nazivali vinum, da bi odatle prešla u mnoge druge jezike. ...

Millésime

Millésime (izgovor milezim) na francuskom jeziku znači  tisuća ili hiljada. Koristi se u označavanju vina starijih ...
Novosti