Ekspedicijski liker

(Ekspedicijski liker fr. liqueur d’expedition) je sirup izrađen otapanjem saharoze u starom suhom ili prirodnom desertnom vinu uz dodatak vinjaka i(li) vinskog destilata u kojem su macerirane prezrele bobice grožđa aromatskih sorata ili cvjetni grozdići. Takav sirup sadrži 750 g/l šećera i dodaje se u bocu nakon degoržiranja, a neposredno prije zatvaranja boce i to radi postizavanja odgovarajućeg sadržaja neprevrelog šećera u pjenušavom vinu. Dodavanjem ekspedicionog likera smije se pjenušavom vinu povećati alkoholna jakost najviše za 0,5 % vol. V.: methode champanoise

Povezano

Vinodolska vodica

Vinodolska vodica je naziv pjenušavog vina proizvedenog iz autohtonih sorata grožđa u Vinodolu, identičnim ...

Bersa

Bersa jednako kao kan, birsa , ime je bolesti poznatije kao vinski cvijet.

Bobica

  Bobica je bitni dio grožđa na koji u punoj zrelosti kod nekih sorata otpada čak 98 % težinskih ...
Novosti