Ekspedicijski liker

(Ekspedicijski liker fr. liqueur d’expedition) je sirup izrađen otapanjem saharoze u starom suhom ili prirodnom desertnom vinu uz dodatak vinjaka i(li) vinskog destilata u kojem su macerirane prezrele bobice grožđa aromatskih sorata ili cvjetni grozdići. Takav sirup sadrži 750 g/l šećera i dodaje se u bocu nakon degoržiranja, a neposredno prije zatvaranja boce i to radi postizavanja odgovarajućeg sadržaja neprevrelog šećera u pjenušavom vinu. Dodavanjem ekspedicionog likera smije se pjenušavom vinu povećati alkoholna jakost najviše za 0,5 % vol.

Povezano

Fišer Ferdo

Fišer, Ferdo (1908.-1992.) Profesor tehnologije poljoprivredne proizvoda na Poljoprivredno šumarskom fakultetu i ...

Vinski hladnjak

Vino se preporuča konzumirati uz glavne obroke (ručak i večeru), posluženo u odgovarajućim čašama i rashlađeno na ...
Novosti