Dezodoriranje

Dezodoriranje postupak (tretman) kojim se odstranjuje nepoželjni vonj iz vina. Najjednostavniji takav postupak mogao bi se nazvati otvoreni pretok (da bi ishlapio miris po sumpornom dioksidu, sumporovodiku i sl.), no ipak, pod tim pojmom najčešće se razumijeva dodatak vinu nekih tvari koje snagom adsorpcije vežu sastojke nepoželjna mirisa. Za odstranjivanje zadaha sumporovodika (H2S) vrlo je djelotvoran bakrov sulfat. No najčešće, dezodoriranje se provodi aktivnim ugljenom (rjeđe i enološkim uljem), a pri tom dodani ugljen veže i tvari boje, pa govorimo i o dekoloraciji. Da bi se vinarima olakšao posao, umjesto miješanja ugljene prašine (eponita) s vinom, sada se na tržištu nude i celulozne filtar ploče koje sadrže i čestice aktivnog ugljena, pa se dezodoriranje (i dekoloriranje) provodi postupkom filtracije. Dezodorirana (i dekolorirana) vina izgube mnogo od svoje kvalitete, pa će dobar podrumar nastojati proizvesti zdrava vina kojima ovakav tretman neće biti potreban.

Povezano

Besjemene sorte vinove loze

Besjemene sorte vinove loze (grč. apyrene) su one u čijim bobicama nema sjemenki. Uzgajaju se s ciljem da se ponude

Križanje mošta i vina

Vidi: sljubljivanje mošta i vina.

Laški rizling

Laški rizling je u Sloveniji naziv za bijelu vinsku sortu i za vino proizvedeno iz te sorte. Hrvati je zovu graševina.
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more