Bakrov sulfat

Bakrov sulfat (kem. CuSO4 x 5H2O) je spoj koji se nalazi u prirodi (bakrova ruda) ili se industrijski proizvodi iz razrijeđene sumporne kiseline i otpadaka bakra, da bi u formi većih ili manjih modrih kristala stigao na tržište. B. s. kod nas najčešće zovu plavi kamen, modra galica ili vidriol. U poljoprivredi i naročito u vinogradarstvu koristi se za pripremu bordoške juhe kojom se suzbija peronospora (odn. plamenjača) na vinovoj lozi i na ostalim poljoprivrednim kulturama. U vinarstvu dopuštena je uporaba b. s. do najviše 10 mg/l, a koristi se u popravci vina sa zadahom sumporovodika (H2S) što podsjeća na gnjila jaja. Sadržaj metala bakra (u tako tretiranim i u drugim, netretiranim vinima) ne smije biti veći od 1 mg/l. To je razlog što će b. s. tretirana vina najvjerojatnije biti neophodno još i plavo bistriti.

Povezano

Lit

Lit je stariji naziv za tekuću fazu što otječe iz tek izmuljanog grožđa, tj. masulja.

Tokaji

Tokaji je izvorni mađarski naziv čuvenih vina (u Hrvatskoj zvani tokajci), što se proizvode u vinorodnom području ...

Crveni traminac

Crveni traminac je oznaka vina što se proizvodi iz kultivara traminac crveni.
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more