Bakrov sulfat

Bakrov sulfat (kem. CuSO4 x 5H2O) je spoj koji se nalazi u prirodi (bakrova ruda) ili se industrijski proizvodi iz razrijeđene sumporne kiseline i otpadaka bakra, da bi u formi većih ili manjih modrih kristala stigao na tržište. B. s. kod nas najčešće zovu plavi kamen, modra galica ili vidriol. U poljoprivredi i naročito u vinogradarstvu koristi se za pripremu bordoške juhe kojom se suzbija peronospora (odn. plamenjača) na vinovoj lozi i na ostalim poljoprivrednim kulturama. U vinarstvu dopuštena je uporaba b. s. do najviše 10 mg/l, a koristi se u popravci vina sa zadahom sumporovodika (H2S) što podsjeća na gnjila jaja. Sadržaj metala bakra (u tako tretiranim i u drugim, netretiranim vinima) ne smije biti veći od 1 mg/l. To je razlog što će b. s. tretirana vina najvjerojatnije biti neophodno još i plavo bistriti.

Povezano

Pokuplje

Pokuplje je naziv nizinskog područja uz rijeku Kupu od Ozlja do utoka u Savu, po kojem je nazvana, površinom ...

Titracija

Titracija (fr.) je  postupak kojim se iz staklene cijevi za mjerenje obujma (bireta) određuje količina utrošene ...

Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet ...
Novosti