Bakrov sulfat (kem. CuSO4 x 5H2O) je spoj koji se nalazi u prirodi (bakrova ruda) ili se industrijski proizvodi iz razrijeđene sumporne kiseline i otpadaka bakra, da bi u formi većih ili manjih modrih kristala stigao na tržište. B. s. kod nas najčešće zovu plavi kamen, modra galica ili vidriol. U poljoprivredi i naročito u vinogradarstvu koristi se za pripremu bordoške juhe kojom se suzbija peronospora (odn. plamenjača) na vinovoj lozi i na ostalim poljoprivrednim kulturama. U vinarstvu dopuštena je uporaba b. s. do najviše 10 mg/l, a koristi se u popravci vina sa zadahom sumporovodika (H2S) što podsjeća na gnjila jaja. Sadržaj metala bakra (u tako tretiranim i u drugim, netretiranim vinima) ne smije biti veći od 1 mg/l. To je razlog što će b. s. tretirana vina najvjerojatnije biti neophodno još i plavo bistriti.
Carmenère
Carmenère (čit. karmenere) je naziv crne sorte grožđa iz koje se u Čileu proizvodi istoimeno, obojeno, stasito i ...