Aktivni ugljen

Aktivni ugljen je proizvod biljnoga ili životinjskog podrijetla. U vinarstvu se češće koristi drveni aktivni ugljen koji se u prometu označuje i kao eponit i enokarbon. Prema Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.) uporaba aktivnog ugljena s ciljem uklanjanja neugodnog vonja i okusa dopuštena je kod svih kategorija i tipova vina, a oduzimanje boje crnim vinima nije dopušteno. Izuzetak je ako se ta vina vinificiraju postupkom kao i bijela i ako služe u proizvodnji bijelih pjenušaca. Količina suhog aktivnog ugljena ograničena je na 100 g/hl.

Povezano

Kalorična vrijednost vina

Kalorična vrijednost vina se iskazuje u (cal ili kcal, odnosno) u J (džulima) ili u kJ (kilo džulima) a označava ...

Nobling

Nobling je vinska bijela sorta, nastala (1940. zaslugom selekcionara dr. J. Zimmermanna) križanjem zelenog silvanca

Ključić

Ključić dio rozgve (reznica, prutić) duljine od 25 do 45 cm koja služi za sadnju i razmnažanje loze. Ako se prije ...
Novosti