Cetinjka bijela

Cetinjka bijela ponegdje zvana cetinka i palaruša bijela, zbog osjetljivosti na gljivične bolesti i prosječnu kvalitetu vina što se dobije preradbom njena grožđa, nije se širila izvan onih vinorodnih područja u kojima se od pamtivijeka uzgajala. To je razlog da je u podregiji Srednja i južna Dalmacija uvrštena među preporučene kultivare. Najviše se uzgaja u vinogorju Korčula i Hvar, dok je u vinogorjima Mljet, Pelješac, Lastovo i Vis manje prisutna. Uopće nije prisutna u ostalih šest vinogorja podregije Srednja i južna Dalmacija. Za sada su na tržištu nazočna dva vina i to pod imenom cetinka, (a ne cetinjka kako ju je zabilježio Stjepan Bulić) jedno kao stolno, drugo kao kvalitetno, ali oba iz vinogorja Korčula. I jedno i drugo proizvodi se od grožđa c. b., uz veći ili manji dodatak, a najviše do 15% grožđa maraštine i grka.

Povezano

Kadarka

Kadarka (istoznačnice gamza i dr.) prema tvrđenju ampelografa autohtona sorta vinogorja što se prostiru oko ...

Acidimetrija

Acidimetrija je naziv postupka određivanja količine kiseline titracijom s bazom poznate koncetracije.V: bireta Aceton

Lucanj

Lucanj je naziv jednogodišnje rozgve, najčešće od 6 do 10 pupova, koja postaje dvogodišnja kad u sljedećoj godini ...
Novosti