Cetinjka bijela ponegdje zvana cetinka i palaruša bijela, zbog osjetljivosti na gljivične bolesti i prosječnu kvalitetu vina što se dobije preradbom njena grožđa, nije se širila izvan onih vinorodnih područja u kojima se od pamtivijeka uzgajala. To je razlog da je u podregiji Srednja i južna Dalmacija uvrštena među preporučene kultivare. Najviše se uzgaja u vinogorju Korčula i Hvar, dok je u vinogorjima Mljet, Pelješac, Lastovo i Vis manje prisutna. Uopće nije prisutna u ostalih šest vinogorja podregije Srednja i južna Dalmacija. Za sada su na tržištu nazočna dva vina i to pod imenom cetinka, (a ne cetinjka kako ju je zabilježio Stjepan Bulić) jedno kao stolno, drugo kao kvalitetno, ali oba iz vinogorja Korčula. I jedno i drugo proizvodi se od grožđa c. b., uz veći ili manji dodatak, a najviše do 15% grožđa maraštine i grka.
Runjenje
Runjenje je odvajanje bobica od peteljčica (ili zrnja od klipa i sl.). Kada zbog trešnje (u tijeku berbe brožđa ili