Grk

GrkGrk sorta bijelog grožđa uzgoj kojega se najčešće veže na otok Korčulu i korčulansko vinogorje na kojem se posebno ističe lokalitet Lumbarda, gdje na suhim i pjeskovitim tlima postiže iznimnu kvalitetu koja se u vinu manifestira specifičnom aromom, jakom alkoholnošću i skladom okusa. To je razlog širenja ove sorte u podregiji Srednja i južna Dalmacija (u skladu Pravilnika, NN 159/04.) i na ostala vinogorja (poglavito u konavoskom, mljetskom i pelješkom).
Uz vrhunska lumbarajska vina grka (s položaja Lumbarda) i iz ostalih područja vinogorja Korčula, provedena je i zaštita vrhunskog grka iz vinogorja Konavle, s tim da je u ovome vinu još dodana manja količina maraštine i žilavke, čije zajedničko učešće ne smije biti veće od 15%. U kategoriju kvalitetnih vina s k.z.p., (što se također proizvode iz grožđa kultivara grk s položaja Lumbarda, kao i već spomenuta vrhunska vina) svrstana su dva vina s fantazijskim imenom.

Povezano

Registar vinogradara

Vidi: vinogradarski registar.

Manda kuge

Manda kuge je naziv albanskog, najčešće spominjanog, kultivara crnog grožđa iz kojeg se proizvode lagana ružičasta vina.

Likuf

Vidi: likov, propinacija, Vinodolski zakon.
Novosti