Bordoška juha

Bordoška juha vodena otopina bakrenog sulfata i gašenog vapna u odgovarajućem omjeru (1 kg bakrovog sulfata tzv. plavog kamena, odnosno modre galice, 1,25 kg gašenoga vapna u 100 litara vode daje 1 % bordošku juhu) koji se koristi u suzbijanju plamenjače (peronospore) na vinovoj lozi i na mnogim drugim (naročito povrtnim) kulturama. Bordoška juha djelotvorno štiti lozu od crvene paleži listova i sušice cvata, a preporučuje se (u koncentraciji od 2-3 %) i za preventivna prskanja loze u doba mirovanja (zimi). Galica se otopi u 5 do 10 litara vode, a zatim ulijeva uz miješanje u vodu u kojoj je već otopljeno gašeno vapno. U dobro pripremljenoj bordoškoj juhi bijeli fenolftalein papir polagano pocrveni. Preporuku za upotrebu bordoške juhe u zaštiti od peronospore pripisuju botaničaru Millardetu koji je taj korisni učinak slučajno zapazio 1885. obilazeći oblast Bordeauxa u potrazi za lijekom protiv ove opake bolesti.

Povezano

Sjemenka

Sjemenka je, biološki gledano onaj dio ploda vinove loze iz kojega će klijanjem izrasti nova biljka. Poznato je, ...

Specifična težina

Specifična težina je broj koji pokazuje omjer težine i obujma (ili volumena, za koji koristimo oznaku V) neke ...
Novosti