Alicante bouschet

Alicante-bouscAlicante bouschet (čit. alikant buše) je naziv za crnu sortu vinskoga grožđa jako obojena soka. Zbog toga i zbog visoke alkoholnosti, vina ove sorte se upotrebljavaju za sljubljivanje s vinima kojima ove karakteristike nedostaju. Taj francuski hibrid nastao je 1886. zaslugom Henri Bouschet-a križanjem sorata grenache i petit bouschet. Nju  je uzgojio Henrijev otac, Louis Bouschet 1824. godine križanjem vrlo stare sorte teinturier du cher s aramonom. Teinturier je francuski izraz za svaku crnu sortu obojena soka, što odgovara našem nazivu bojadisar.

Pravilnikom o Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze u RH (NN 159/04.) alicante bouschet je uvršten među preporučene samo u podregijama Podunavlje, Moslavina i Prigorje-Bilogora. Prema tome, na području RH može se uzgajati a.b. i u ostalim podregijama, ali će samo vina proizvedena iz njegova grožđa s navedenih područja gdje je uvršten među preporučene, moći nositi oznaku kontroliranog zemljopisnog podrijetla. U Hercegovini ovu sortu nazivaju kambuša i bakamuša.

Povezano

Tiho vrenje

Tiho vrenje je razdoblje alkoholnog vrenja koje nastupa iza burnog i u kojem se kroz 10, 20 ili više dana nastavlja

Češka Republika

Češka Republika vinogradarski je upola manja od susjedne Republike Slovačke, s kojom je sve do kraja 1992. bila ...
EN PRIMEUR 2025 – Vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavljena zagrebačkoj publici!

EN PRIMEUR 2025 – Vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavljena zagrebačkoj publici!

Na manifestaciji En Primeur u zagrebačkom hotelu Esplanade vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavili vina
Novosti