Ancellotta

Ancellotta (čitaj ančelota) je talijanska sorta crnog grožđa s obojenim sokom (bojadisari). Uz navedeno i najčešće korišteno ime ovog kultivara, postoji još veći broj istoznačnica (sinonima) poput lancellotta, rossissimo, balsamina nera i dr. Najzastupljenija je u vinogradarskoj pokrajini Emilia–Romagna, ali se uzgaja i u drugim područjima Italije, susjedne Švicarske i posvuda u svijetu, gdje su talijani kao doseljenici zaslužni za razvoj vinogradarsko-vinarskog gospodarstva (primjerice u Argentini, SAD-Kaliforniji, Čileu, Australiji i sl.). Kasnije dozrijeva. Najčešće se sljubljuje sa ostalim sortama (u Emiliji sa sortama lambrusco, u Toscani sa sangiovese itd.). Rijeđe se prerađuje odvojeno (u Švicarskoj pokrajini Tessin, talijanski zvanoj Ticino, gdje se svrstava među preporučene kultivare za proizvodnju rujnih vina).

Povezano

Francuski paradoks

Francuski paradoks je naziv pod kojim je televizijska kuća CBS emitirala (u studenom 1991. godine) emisiju o vinu, ...

HACCP

HACCP (akronim za hazard Analysis Critical Control Point), sustav provjere kakvoće jela i pića prihvaćen od mnogih ...
Novosti