Ancellotta

Ancellotta (čitaj ančelota) je talijanska sorta crnog grožđa s obojenim sokom (bojadisari). Uz navedeno i najčešće korišteno ime ovog kultivara, postoji još veći broj istoznačnica (sinonima) poput lancellotta, rossissimo, balsamina nera i dr. Najzastupljenija je u vinogradarskoj pokrajini Emilia–Romagna, ali se uzgaja i u drugim područjima Italije, susjedne Švicarske i posvuda u svijetu, gdje su talijani kao doseljenici zaslužni za razvoj vinogradarsko-vinarskog gospodarstva (primjerice u Argentini, SAD-Kaliforniji, Čileu, Australiji i sl.). Kasnije dozrijeva. Najčešće se sljubljuje sa ostalim sortama (u Emiliji sa sortama lambrusco, u Toscani sa sangiovese itd.). Rijeđe se prerađuje odvojeno (u Švicarskoj pokrajini Tessin, talijanski zvanoj Ticino, gdje se svrstava među preporučene kultivare za proizvodnju rujnih vina).

Povezano

Pjeskovita tla

Pjeskovita tla nazivamo ona u kojima je prisutan visok sadržaj pijeska kojeg čine rastresite i međusobno ne ...

Semillon

Semillon (čit. semijon) je francuska vinska sorta bijeloga grožđa koja je i k nama prenijeta u doba prve obnove ...

Lacrima christi

Lacrima christi je čuveno talijansko vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva (Campania).
Novosti