Blatina najpoznatija crna sorta grožđa (i vina) u hercegovačkom kraju. Bez obzira na neredovit rod (što je posljedica funkcionalno ženskog cvijeta) i osjetljivost na gljivične bolesti, vinogradari tog područja i susjednih dalmatinskih vinogorja je cijene (iako su joj na Pelješcu, točnije u mjestima Kuna i Janjina, zbog opisane mane nadjenuli ružno ime zlorod, a u Dubrovniku praznobačva). Valja istaći da se u dobrim godištima iz njena grožđa proizvode kvalitetna i vrhunska, dobro obojena i pitka vina. Prva zaštita ovog kultivara provedena je 1973. godine (tri godine nakon žilavke) i to kao prvog crvenog (odnosno crnog) vina iz kontinentalnih vinorodnih područja tadašnje države SFRJugoslavije (u organizaciji tvrtke Hepok Mostar – Hercegovina). U RH nije uvrštena u popis preporučenih kultivara.
Balzamski ocat
Vidi: aceto balsamico modenese, Pravilnik o vinskom i voćnom octu NN 121/2005, NN 53/2006, NN 26/2011.