Biser vino

Biser vino (polupjenušavo vino) je prirodno pjenušavo vino s više od upola manjom dopuštenom gornjom granicom sadržaja ugljičnog dioksida (ugljik (IV) oksida) i to od 1 do 2,5 (umjesto do dosadašnjih 3,0) bara kod temp. 20°C. Proizvodi se najčešće vrenjem u tanku (Charmat postupkom) mladog vina s ostatkom neprevrela šećera, ili, pak, vina kojemu je dodana saharoza. Previranjem će iz 4 g/l šećera nastati tlak od 1 bara. Kada se postigne željena pretvorba, koja obično traje oko 20 dana, vrenje se zaustavlja naglim hlađenjem, a proizvedeno prirodno biser vino filtrira se i razlijeva u boce. Nastala ugljična kiselina vinu daje rezak i osvježavajući okus. Za razliku od prirodnog biser vina (vino frizzante, vin pétillant, Perlwein), u nekim se zemljama proizvode i tzv. gazirana biser vina (s tlakom manjim od 1 bar kod temperature od 20°C).

Povezano

Silicijev dioksid

Silicijev dioksid (SiO2, kremična kiselina) dopušteno je bistrilo u vinarstvu, uz uvjet da je tehnički čist, i da u

Vinska pruga

Vinska pruga je naziv uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Trst (preko Milja, Kopra, Savudrije, Buja, ...

Pinta

Pinta je udruga i tvrtka koja djeluje od 1988. uzimajući ime od Društva pajdaša od pinte, zvanog još i Društva ...
Novosti