Biser vino

Biser vino (polupjenušavo vino) je prirodno pjenušavo vino s više od upola manjom dopuštenom gornjom granicom sadržaja ugljičnog dioksida (ugljik (IV) oksida) i to od 1 do 2,5 (umjesto do dosadašnjih 3,0) bara kod temp. 20°C. Proizvodi se najčešće vrenjem u tanku (Charmat postupkom) mladog vina s ostatkom neprevrela šećera, ili, pak, vina kojemu je dodana saharoza. Previranjem će iz 4 g/l šećera nastati tlak od 1 bara. Kada se postigne željena pretvorba, koja obično traje oko 20 dana, vrenje se zaustavlja naglim hlađenjem, a proizvedeno prirodno biser vino filtrira se i razlijeva u boce. Nastala ugljična kiselina vinu daje rezak i osvježavajući okus. Za razliku od prirodnog biser vina (vino frizzante, vin pétillant, Perlwein), u nekim se zemljama proizvode i tzv. gazirana biser vina (s tlakom manjim od 1 bar kod temperature od 20°C).

Povezano

Bistra vina

Bistra vina su dobro školovana vina. Prema prozirnosti i živosti ispred njih su samo kristalno bistra. Ako vino ...

Ausbruch

Ausbruch (njem., čit. ausbruh) je naziv za kval. vino proizvedeno iz bijeloga prosušenog grožđa uz dodatak svježega

Association de la Sommellerie International

Association de la Sommellerie International (kratica ASI) je Međunarodna udruga sommeliera, koju su 1969. godine ...
Novosti