Biser vino (polupjenušavo vino) je prirodno pjenušavo vino s više od upola manjom dopuštenom gornjom granicom sadržaja ugljičnog dioksida (ugljik (IV) oksida) i to od 1 do 2,5 (umjesto do dosadašnjih 3,0) bara kod temp. 20°C. Proizvodi se najčešće vrenjem u tanku (Charmat postupkom) mladog vina s ostatkom neprevrela šećera, ili, pak, vina kojemu je dodana saharoza. Previranjem će iz 4 g/l šećera nastati tlak od 1 bara. Kada se postigne željena pretvorba, koja obično traje oko 20 dana, vrenje se zaustavlja naglim hlađenjem, a proizvedeno prirodno biser vino filtrira se i razlijeva u boce. Nastala ugljična kiselina vinu daje rezak i osvježavajući okus. Za razliku od prirodnog biser vina (vino frizzante, vin pétillant, Perlwein), u nekim se zemljama proizvode i tzv. gazirana biser vina (s tlakom manjim od 1 bar kod temperature od 20°C).
Bistra vina
Bistra vina su dobro školovana vina. Prema prozirnosti i živosti ispred njih su samo kristalno bistra. Ako vino ...