Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, prevode u etanol, s tim da za nastanak 1% vol. etanola utroše 1, 66 g fruktoze (a jednako toliko i glukoze). To znači da će za povećanje 1% vol. etanola u 1 hl vina biti potrebno 1, 66 kg fruktoze (odn. glukoze). Odnos glukoze i fruktoze u svježem moštu je 1:1, a u vinima u kojima je došlo do prekida vrenja i u kojima je zaostao dio neprevrela šećera, sadržaj fruktoze je neznatno povećan. Iz neprevrele, u vinu zaostale fruktoze, aktivnošću bakterija, poglavito u južnim toplijim krajevima može nastati neželjeni alkohol manitol.
Vidi: saharoza i alkoholno vrenje.

Povezano

Ebuliometar

Ebuliometar (grč. i lat. - ebullire - vreti, métron - mjera; fr. ébouillir - ukuhati), je (jednako kao i ...

Roter Traminer

Roter Traminer je u nekim vinogradarskim krajevima njemačkog govornog područja jedna od brojnih istoznačnica za ...

Šambre

Šambre (fr.) je postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more