Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, prevode u etanol, s tim da za nastanak 1% vol. etanola utroše 1, 66 g fruktoze (a jednako toliko i glukoze). To znači da će za povećanje 1% vol. etanola u 1 hl vina biti potrebno 1, 66 kg fruktoze (odn. glukoze). Odnos glukoze i fruktoze u svježem moštu je 1:1, a u vinima u kojima je došlo do prekida vrenja i u kojima je zaostao dio neprevrela šećera, sadržaj fruktoze je neznatno povećan. Iz neprevrele, u vinu zaostale fruktoze, aktivnošću bakterija, poglavito u južnim toplijim krajevima može nastati neželjeni alkohol manitol.
Vidi: saharoza i alkoholno vrenje.

Povezano

Eterična ulja

Eterična ulja su hlapivi mirisni sastojci bilja, najčešće cvijeta (gdje im je funkcija namamiti kukce radi ...

Čile

Čile se stalnim ravnomjernim porastom vinogradarskih površina od oko 124.000 ha u petogodišnjem razdoblju ...
Novosti