Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, prevode u etanol, s tim da za nastanak 1% vol. etanola utroše 1, 66 g fruktoze (a jednako toliko i glukoze). To znači da će za povećanje 1% vol. etanola u 1 hl vina biti potrebno 1, 66 kg fruktoze (odn. glukoze). Odnos glukoze i fruktoze u svježem moštu je 1:1, a u vinima u kojima je došlo do prekida vrenja i u kojima je zaostao dio neprevrela šećera, sadržaj fruktoze je neznatno povećan. Iz neprevrele, u vinu zaostale fruktoze, aktivnošću bakterija, poglavito u južnim toplijim krajevima može nastati neželjeni alkohol manitol.

Vidi: saharoza i alkoholno vrenje.

Povezano

Crveni palež lista

Crveni palež lista vinove loze je bolest lišća, koje na početku ima crvenkaste pjege, potom posmeđi i otpadne. Ta ...

Masne kiseline

Masne kiseline su zasićene (jednobazične alifatske poput mravlje čija je racionalna formula HCOOH, octena CH3COOH, ...

Bilikum

Bilikum (riječ izvedenica iz njem., willkommen dobro došao), dobrodošlica koja se iskazuje gostu ponudom da se ...
Novosti