Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, prevode u etanol, s tim da za nastanak 1% vol. etanola utroše 1, 66 g fruktoze (a jednako toliko i glukoze). To znači da će za povećanje 1% vol. etanola u 1 hl vina biti potrebno 1, 66 kg fruktoze (odn. glukoze). Odnos glukoze i fruktoze u svježem moštu je 1:1, a u vinima u kojima je došlo do prekida vrenja i u kojima je zaostao dio neprevrela šećera, sadržaj fruktoze je neznatno povećan. Iz neprevrele, u vinu zaostale fruktoze, aktivnošću bakterija, poglavito u južnim toplijim krajevima može nastati neželjeni alkohol manitol.
Vidi: saharoza i alkoholno vrenje.

Povezano

Saričibuk

Saričibuk je jedna od brojnih istoznačnica za plovdinu, koju ponegdje nazivaju i slankamenka crvena i pamid.

Podregija

Podregija je naziv vinorodnog područja unutar regije, koji se dalje dijeli u vinogorja. Pet vinogradarskih ...

Dolomit

Dolomit kruti prirodni mineral (kojem je empirijska-bruto formula CaMg(CO3)2), mljevenjem kojeg se proizvodi ...
Novosti