Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, prevode u etanol, s tim da za nastanak 1% vol. etanola utroše 1, 66 g fruktoze (a jednako toliko i glukoze). To znači da će za povećanje 1% vol. etanola u 1 hl vina biti potrebno 1, 66 kg fruktoze (odn. glukoze). Odnos glukoze i fruktoze u svježem moštu je 1:1, a u vinima u kojima je došlo do prekida vrenja i u kojima je zaostao dio neprevrela šećera, sadržaj fruktoze je neznatno povećan. Iz neprevrele, u vinu zaostale fruktoze, aktivnošću bakterija, poglavito u južnim toplijim krajevima može nastati neželjeni alkohol manitol.

Vidi: saharoza i alkoholno vrenje.

Povezano

Korisni učinak

Korisni učinak uz brojna značenja (poput dosega, prihoda, dohodka), najčešće označava učinak tehnološkog postupka ...

vreljnjača

Vreljnjača je naprava kojom se iz zatvorene posude (bačve, demižona ili betonske, odnosno metalne cisterne), u ...

Lagano vino

Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...
Novosti