Bistra vina

Bistra vina su dobro školovana vina. Prema prozirnosti i živosti ispred njih su samo kristalno bistra. Ako vino pokazuje i najmanje uočljive znakove opalescencije, tj. difuznog rasipanja svjetla, govorimo o magličastim vinima. Ovakav način procjene bistroće vina vidom, kojim se koristimo prilikom ocjenjivanja (degustacije), u enološkim laboratorijima zamjenjuje pouzdaniji postupak mjerenja bistroće napravom zvanom nefelometar. Mjera za bistroću vina (i tekućina općenito) je NTU (Nephelometric Turbidity Units), a naprava temelji na prolasku svjetla kroz tekućinu.

Povezano

Slano

Slano - jedan od (bar) četiri osnovna okusa što ga izazivaju ionizirane soli. Različite soli imaju različit indeks ...

Blue Nun

Blue Nun jedna od najuspješnijih marki njemačkih vina, ime, danas pomalo već zaboravljeno, nastalo u V. Britaniji i

Rebula

Rebula je tal. vinska sorta bijeloga grožđa kojoj se ime spominje (kao rebolla i raibola d’Istria) u istarskim ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more