Bistra vina

Bistra vina su dobro školovana vina. Prema prozirnosti i živosti ispred njih su samo kristalno bistra. Ako vino pokazuje i najmanje uočljive znakove opalescencije, tj. difuznog rasipanja svjetla, govorimo o magličastim vinima. Ovakav način procjene bistroće vina vidom, kojim se koristimo prilikom ocjenjivanja (degustacije), u enološkim laboratorijima zamjenjuje pouzdaniji postupak mjerenja bistroće napravom zvanom nefelometar. Mjera za bistroću vina (i tekućina općenito) je NTU (Nephelometric Turbidity Units), a naprava temelji na prolasku svjetla kroz tekućinu.

Povezano

Kastavska belica

Kastavska belica je od davnina uobičajeni naziv za bijelo vino koje se proizvodi iz mješavine grožđa većeg broja ...

Izrael

Izrael Iako se na ovom prostoru loza uzgajala još u biblijsko doba, za izraelsko vinogradarstvo i vinarstvo se može

Vendler Josip

Vendler Josip(1864.-1910.) bio je učitelj poljodjelstva u Križevcima i u Šibeniku. Radeći na obnovi vinogradarstva ...
Novosti