Apyrene

Apyrene (grč.), zajednički naziv za sorte vinove loze u bobicama kojih nema sjemenki. Takve besjemene sorte koriste se kao zobatice i u proizvodnji grožđica, koje negdje kod nas zovu i suhice. Grožđice ponajviše služe u pripremi kolača i ostalih slastica. Najpoznatije sorte a. su korint crni i sultanina bijela, koja se naziva i thompson seedless. Uz navedene besjemene spomenimo još i perlette bijela, delight bijeli, smirna i rodi bijeli. Od novouzgojenih najviše se šire one koje su dobili hibridizacijom prof. H. P. Olmo sa sveučilišta Davis u Kaliforniji – SAD i prof. Gargiulioa iz Mendoze – (Argentina).

Povezano

Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova

Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova je od 29. lipnja 2006. godine članica Europskog reda vinskih vitezova - Ordo

Iran

Iran je, kako tvrdi vinogradarska znanost, kolijevka vinove loze koju su u prošlosti, više nego danas, cijenili i ...
Novosti