Ancellotta

Ancellotta (čitaj ančelota) je talijanska sorta crnog grožđa s obojenim sokom (bojadisari). Uz navedeno i najčešće korišteno ime ovog kultivara, postoji još veći broj istoznačnica (sinonima) poput lancellotta, rossissimo, balsamina nera i dr. Najzastupljenija je u vinogradarskoj pokrajini Emilia–Romagna, ali se uzgaja i u drugim područjima Italije, susjedne Švicarske i posvuda u svijetu, gdje su talijani kao doseljenici zaslužni za razvoj vinogradarsko-vinarskog gospodarstva (primjerice u Argentini, SAD-Kaliforniji, Čileu, Australiji i sl.). Kasnije dozrijeva. Najčešće se sljubljuje sa ostalim sortama (u Emiliji sa sortama lambrusco, u Toscani sa sangiovese itd.). Rijeđe se prerađuje odvojeno (u Švicarskoj pokrajini Tessin, talijanski zvanoj Ticino, gdje se svrstava među preporučene kultivare za proizvodnju rujnih vina).

Povezano

Čauš

Čauš je naziv vrlo stare (najvjerojatnije iz Turske ili iz Rumunjske k nama donijete) stolne bijele sorte plemenite

Amàbile

Amàbile (tal.) je kod opisa vina često korišten izraz za ljupko, ugodno.

Biser vino

Biser vino (polupjenušavo vino) je prirodno pjenušavo vino s više od upola manjom dopuštenom gornjom granicom ...
Novosti