Aktivni ugljen

Aktivni ugljen je proizvod biljnoga ili životinjskog podrijetla. U vinarstvu se češće koristi drveni aktivni ugljen koji se u prometu označuje i kao eponit i enokarbon. Prema Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.) uporaba aktivnog ugljena s ciljem uklanjanja neugodnog vonja i okusa dopuštena je kod svih kategorija i tipova vina, a oduzimanje boje crnim vinima nije dopušteno. Izuzetak je ako se ta vina vinificiraju postupkom kao i bijela i ako služe u proizvodnji bijelih pjenušaca. Količina suhog aktivnog ugljena ograničena je na 100 g/hl.

Povezano

Agronomski fakultet u Zagrebu

Agronomski fakultet u Zagrebu osnovan je, zajedno sa šumarskim, 26. rujna 1919. i  iste godine započeo s radom pod ...

Dolomit

Dolomit kruti prirodni mineral (kojem je empirijska-bruto formula CaMg(CO3)2), mljevenjem kojeg se proizvodi ...

Uš lozina

Uš lozina (crna štitasta lozina uš, Targionia vitis) je samo jedan od mnogobrojnih štetnika v. l. (poglavito u ...
Novosti