Kalcij (lat. calcium, hrv. vapno, simbol Ca), je uz berilij (Be), magnezij (Mg), stroncij (Sr), barij (Ba,) i radij (Ra) svrstan u skupinu zemnoalkalnih metala. U prirodi se nalazi isključivo u spojevima. U tlu najviše kao vapnenac – kalcijev karbonat (CaCO3) i kao dolomit (CaCO3 MgCO3), a manje u obliku drugih minerala. Važan je gradbeni biološki makroelement bilja i životinja i u njima značajan regulator brojnih životnih funkcija. Značajno utječe na aktualni aciditet tla u kojemu upravo od sadržaja fiziološki aktivnog vapna ovisi izbor lozne podloge, pojava kloroze itd. U vinovoj lozi, grožđu, moštu i vinu najviše se nalazi u obliku soli vinske kiseline.
Oksidirano vino
Oksidirano vino je vino s manom u izgledu, mirisu i okusu (opipu). Bijela o. v. su zagasite boje poput čaja, a crna