Taloženje mošta

Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ocjeđivanjem (ili tiještenjem) dobije se sok (ili mošt) koji valja sulfitirati. U sulfitiranom svježem soku neće odmah započeti alkoholno vrenje, pa će se teže krute tvari (poput sjemenke, kožice bobice i drugih nečistoća) istaložiti, a sok izbistriti. Takav bistri mošt, obično nakon jednog dana, a svakako prije početka vrenja valja dekantirati, tj. preliti u za to pripremljenu posudu u kojem će vreti. Taj proces vinari nazivaju taloženje.
Vidi: bijela vina, flotacija, centrifugiranje.

Povezano

Marzemin

Marzemin (tal. marzemino, u Istri brzamin) je sorta crnog grožđa koja se, zbog redovite i dobre rodnosti, ugodne ...

Birsa

Birsa to što i birza, bersa, kan i vinski cvijet. Aerobna gljivica Mycoderma vini, na površini slabo alkoholnog, ...

Vinar

Vinar je naziv za osobu s odgovarajućom školskom i stručnom spremom koja se bavi proizvodnjom i trgovinom ...
Novosti