Žvacet

Žvacet (još češće, a možda i pravilnije, zvacet) je istarsko  i krčko jelo s vinom koje na Cresu i Lošinju zovu žgvacet.

Meso (kokošje, pureće ili teleće) se izreže  na sitne komadiće (1 kg) i poprži na 1,5 dl sjemenskog ulja. Tome se doda 200 g sitno isjeckanog crvenog luka, četvrt kg svježe i na ploške izrezane rajčice. Nakon svakog dodatka sadržaj protresti, a zatim dodati 2 dl bijelog vina, te vode toliko da meso bude potopljeno. Začine (mažuranu i bosiljak, te lovorov list) dodaje svatko prema vlastitu izboru.

Nakon pirjanja poslužuje se uz domaće tijesto (fuže), krumpirovo tijesto (njoke) ili palentu, i dakako, na spomenutim otocima uz žlahtinu, a u Istri i uz malvaziju, a rjeđe i uz teran.

Povezano

Funkcionalno ženski cvijet

Funkcionalno ženski cvijet pojam koji se kod opisa pojedinih sorata vinove loze često spominje. Cvijet takvih ...

Marzemin

Marzemin (tal. marzemino, u Istri brzamin) je sorta crnog grožđa koja se, zbog redovite i dobre rodnosti, ugodne ...

Erigona

Erigona (mit.), kćerka atenskog zemljoradnika, prvoga vinogradara kojeg su ubili pijani pastiri, misleći da ih je ...
Novosti