Žvacet

Žvacet (još češće, a možda i pravilnije, zvacet) je istarsko  i krčko jelo s vinom koje na Cresu i Lošinju zovu žgvacet.

Meso (kokošje, pureće ili teleće) se izreže  na sitne komadiće (1 kg) i poprži na 1,5 dl sjemenskog ulja. Tome se doda 200 g sitno isjeckanog crvenog luka, četvrt kg svježe i na ploške izrezane rajčice. Nakon svakog dodatka sadržaj protresti, a zatim dodati 2 dl bijelog vina, te vode toliko da meso bude potopljeno. Začine (mažuranu i bosiljak, te lovorov list) dodaje svatko prema vlastitu izboru.

Nakon pirjanja poslužuje se uz domaće tijesto (fuže), krumpirovo tijesto (njoke) ili palentu, i dakako, na spomenutim otocima uz žlahtinu, a u Istri i uz malvaziju, a rjeđe i uz teran.

Povezano

Ugljični dioksid

Ugljični dioksid (ili ugljik (IV) oksid, kem. empirijski znak CO2) je plin teži od zraka, bez boje, kiselkasta ...

K.z.p.

K.z.p. akronim (grč.: ákros-gornji i ónoma-ime), skraćenica sastavljena od početnih slova ili slogova za oznaku ...

Štefanić Ivo

Štefanić Ivo (1901.-1955.), prof. vinarstva na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Ispitujući kiselost ...
Novosti