Žvacet

Žvacet (još češće, a možda i pravilnije, zvacet) je istarsko  i krčko jelo s vinom koje na Cresu i Lošinju zovu žgvacet.

Meso (kokošje, pureće ili teleće) se izreže  na sitne komadiće (1 kg) i poprži na 1,5 dl sjemenskog ulja. Tome se doda 200 g sitno isjeckanog crvenog luka, četvrt kg svježe i na ploške izrezane rajčice. Nakon svakog dodatka sadržaj protresti, a zatim dodati 2 dl bijelog vina, te vode toliko da meso bude potopljeno. Začine (mažuranu i bosiljak, te lovorov list) dodaje svatko prema vlastitu izboru.

Nakon pirjanja poslužuje se uz domaće tijesto (fuže), krumpirovo tijesto (njoke) ili palentu, i dakako, na spomenutim otocima uz žlahtinu, a u Istri i uz malvaziju, a rjeđe i uz teran.

Povezano

Saccharomyces

Saccharomyces - jedan od najčešće spominjanih rodova kvasaca (iz porodice Saccharomy­ceta­ceae) u koji su uvrštene ...

Kalijeve soli vinske kiseline

Kalijeve soli vinske kiseline su u grožđu, moštu i vinu prisutnije od ostalih (kalcijevih i drugih) soli, jer je ...

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč svoj razvoj temelji od davne 1875. godine, kada je Istarski pokrajinski ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more