Razne sorte vinove loze prilagodile su se ekološkim uvjetima tla i podneblja u kojem su se razvile, pa kada se prenose (introduciraju, tj. uvode) u druga područja, o tome valja brinuti, jer će se samo u istim i vrlo sličnim klimatskim i dr. prilikama ponašati identično ili slično. Jedan od načina razvrstavanja vinogradarskih područja s ciljem utvrđivanja osnovnih podataka o mogućem uspješnom uzgoju neke sorte u novim klimatskim uvjetima je onaj što ga je predložio A. J. Winkler (u suradnji s Amerine, Maynard), a koji se temelji na izračunu zbira (sume) efektivnih temperatura.
Suma efektivnih temperatura prema Winkleru izračunava se tako da se od srednje mjesečne temperature odbije 10, a zatim s tim brojem množi broj dana u tom, a na isti način izračunatim množiteljem broj dana u svakom od sedam mjeseci vegetacije v. l., u našim prilikama od 1.travnja do kraja mjeseca listopada bez obzira na stvarni početak ili završetak vegetacije.
Prema tom prijedlogu, sva su vinorodna područja razvrstana u pet zona od kojih su u I. zonu svrstana ona područja u kojima je zbroj (suma) efektivnih temperatura manja od 1.371°C. U II. zonu svrstavaju se područja čiji je tako izračunati zbroj efektivnih temp. stupnjeva između 1.372 i 1.648°C. Zonu III. čine područja u kojima je ta zbroj temp. stupnjeva između 1.649 i 1.926°C, dok je u zoni IV. raspon između 1.927 i 2.024°C. Sva područja iznad 2.205°C svrstavaju se u V. zonu.
Vinogradarske zone u RH prema A. J. Winkleru
Zona | Područje | Zbir efektivnih temperatura za neka mjesta u području |
I. (manje od 1.371°C) | podregije:I/7,I/4, I/5 i I/3 | Virovitica 1.103, Križevci 1.164, Koprivnica 1.197, Varaždin 1.183, Garešnica 1.305, Jastreb. 1.216 |
II. (1.372- 1.648°C) | podregije: I/2, I/1 | Sl.Brod 1.427, Đakovo 1.431, Kutjevo 1.465, Kneževi v. 1.467, Vukovar 1.471, Erdut 1.480. |
III. (1.649 – 1.926°C) | podregije: dio II/3, II/4 | Knin 1.765, Benkovac 1.720, Drniš 1.780, Imotski 1.830 |
IV. (1.927 – 2.204°C) | podregije: II/1, II/2 i dio II/3 | Umag 2.002, Poreč 2.134, Lošinj 2.134 Zadar 2.185 |
V. (više od 2.205°C) | podregije: II/5 | Split 2.248, Hvar 2.278, Dubrovnik 2.253, Opuzen 2.317 |
Vidi: zone proizvodnje u RH