Zone prema A.J.Winkleru

Razne sorte vinove loze prilagodile su se ekološkim uvjetima tla i podneblja u kojem su se razvile, pa kada se prenose (introduciraju, tj. uvode) u druga područja, o tome valja brinuti, jer će se samo u istim i vrlo sličnim klimatskim i dr. prilikama ponašati identično ili slično. Jedan od načina razvrstavanja vinogradarskih područja s ciljem utvrđivanja osnovnih podataka o mogućem uspješnom uzgoju neke sorte u novim klimatskim uvjetima je onaj što ga je predložio A. J. Winkler (u suradnji s Amerine, Maynard), a koji se temelji na izračunu zbira (sume) efektivnih temperatura.

Suma efektivnih temperatura prema Winkleru izračunava se tako da se od srednje mjesečne temperature odbije 10, a zatim s tim brojem množi broj dana u tom, a na isti način izračunatim množiteljem broj dana u svakom od sedam mjeseci vegetacije v. l., u našim prilikama od 1.travnja do kraja mjeseca listopada bez obzira na stvarni početak ili završetak vegetacije.

Prema tom prijedlogu, sva su vinorodna područja razvrstana u pet zona od kojih su u I. zonu svrstana ona područja u kojima je zbroj (suma) efektivnih temperatura manja od 1.371°C. U II. zonu svrstavaju se područja čiji je tako izračunati zbroj efektivnih temp. stupnjeva između 1.372 i 1.648°C. Zonu III. čine područja u kojima je ta zbroj temp. stupnjeva između 1.649 i 1.926°C, dok je u zoni IV. raspon između 1.927 i 2.024°C. Sva područja iznad 2.205°C svrstavaju se u V. zonu.

Vinogradarske zone u RH prema A. J. Winkleru

Zona Područje Zbir efektivnih temperatura za neka mjesta u području
I. (manje od 1.371°C) podregije:I/7,I/4, I/5 i I/3 Virovitica 1.103, Križevci 1.164, Koprivnica 1.197, Varaždin 1.183, Garešnica 1.305, Jastreb. 1.216
II. (1.372- 1.648°C) podregije: I/2, I/1 Sl.Brod 1.427, Đakovo 1.431, Kutjevo 1.465, Kneževi v. 1.467, Vukovar 1.471, Erdut 1.480.
III. (1.649 – 1.926°C) podregije: dio II/3, II/4 Knin 1.765, Benkovac 1.720, Drniš 1.780, Imotski 1.830
 IV. (1.927 – 2.204°C) podregije: II/1, II/2 i dio II/3 Umag 2.002, Poreč 2.134, Lošinj 2.134 Zadar 2.185
 V. (više od 2.205°C) podregije: II/5 Split 2.248, Hvar 2.278, Dubrovnik 2.253, Opuzen 2.317

 

Vidi: zone proizvodnje u RH

Povezano

Kadarka

Kadarka (istoznačnice gamza i dr.) prema tvrđenju ampelografa autohtona sorta vinogorja što se prostiru oko ...

Rog

Rog je kod vrbničkih vinogradara uobičajeni naziv za reznik. Na otoku Susku reznik nazivaju brk. Rog,brk, odnosno ...
Novosti