Vinodolska vodica

Vinodolska vodica

Vinodolska vodica je naziv pjenušavog vina proizvedenog iz autohtonih sorata grožđa u Vinodolu, identičnim postupkom kakvim se proizvodi Bakarska Vodica. “Vodicu” su proizvodili brojni “mali vinogradari i vinari” od Praputnjaka do Novog Vinodolskog za svoje obiteljske potrebe. Manji broj proizvođača je tako proizvedena pjenušava vina opremao i stavljao u promet (pretežno na području od Sušaka do Raba).

Najpoznatiji proizvođači Vinodolske vodice u Vinodolu bili su u Bribiru Stanić Petar (1864.-1959) i njegov sin Juraj ((1908.-2000.). Bakarsku vodicu za tržište proizvodio je Frančišković Vilim iz Praputnjaka (1911.-2006.). Jelšanin, Radovani Žarko dolaskom u Bakar počeo je proizvoditi Bakarsku vodicu opisanim postupkom, da bi zatim (pod istim imenom) nastavio s proizvodnjom gaziranog pjenušavog vina.

V.: Methode rurale, Pobor Andrija, Asti spumante

Povezano

Méthode champenoise

Méthode champenoise (čit. metod šampenoaz) je oznaka postupka proizvodnje prirodnog pjenušavog vina koji se temelji

Anaeroban

Anaeroban ili bez prisutnosti kisika. Tako označavamo organizme odnosno procese u stanicama koji se odvijaju bez ...
Novosti