Valpolicella

Valpolicella je talijansko crno (crveno) vino iz pokrajine Veneto, i to s povišenih ograničenih vinorodnih položaja (oko sela Negrar di Valpolicella), sjeverno od Verone. Proizvodi se iz prezrelog grožđa corvina (65%), rondinella (30%) i molinara (5%). Nakon berbe (u prvoj polovici listopada) grožđe se 3 do 4 mjeseca suši u prostorijama gdje zrak prirodno struji, i tek u veljači tiješti. Korisni učinak (randman) je nizak (obično ne prelazi 35%). Mošt (s najmanje 25% šećera) spontano vrije oko dva mjeseca (na temperaturi 14-150C), nakon čega slijedi pretakanje s taloga i trogodišnje razdoblje zrenja (unutar kojeg vino mora odležati bar 10 mjeseci u drvenim bačvama). Intenzivan i ugodan bouquet, suh i lagano gorkast okus, te privlačna granatno crvena boja svrstavaju ovo vino među vrlo cijenjena talijanska DOC (classico, amarone) vina. Na sličan se način proizvodi i vino „Rosso del Veronese” (IGT-indicazione geografica tipica), kojem su osnova sorte corvina, merlot i cabernet sauvignon, a razdoblje sušenja grožđa prije tiještenja znatno kraće (mjesec dana).

Povezano

Randman

Randman (fr. rendement, čit. randma) je iskorištenje, odn. korisni ili koristan učinak. Npr. ako se od 100 kg ...

Zweigelt

Zweigelt (zweigeltrebe)  je vinska sorta uzgojena križanjem frankovke i lovrijenca u Klosterneuburgu (Austrija). S ...
Vinopedia u novom formatu

Vinopedia u novom formatu

Nakon više godina postojanja, Vinopedia prolazi kroz procese nadogradnje i izmjene svoga ruha. Vrijeme je za nove ...
Novosti