Valpolicella je talijansko crno (crveno) vino iz pokrajine Veneto, i to s povišenih ograničenih vinorodnih položaja (oko sela Negrar di Valpolicella), sjeverno od Verone. Proizvodi se iz prezrelog grožđa corvina (65%), rondinella (30%) i molinara (5%). Nakon berbe (u prvoj polovici listopada) grožđe se 3 do 4 mjeseca suši u prostorijama gdje zrak prirodno struji, i tek u veljači tiješti. Korisni učinak (randman) je nizak (obično ne prelazi 35%). Mošt (s najmanje 25% šećera) spontano vrije oko dva mjeseca (na temperaturi 14-150C), nakon čega slijedi pretakanje s taloga i trogodišnje razdoblje zrenja (unutar kojeg vino mora odležati bar 10 mjeseci u drvenim bačvama). Intenzivan i ugodan bouquet, suh i lagano gorkast okus, te privlačna granatno crvena boja svrstavaju ovo vino među vrlo cijenjena talijanska DOC (classico, amarone) vina. Na sličan se način proizvodi i vino „Rosso del Veronese” (IGT-indicazione geografica tipica), kojem su osnova sorte corvina, merlot i cabernet sauvignon, a razdoblje sušenja grožđa prije tiještenja znatno kraće (mjesec dana).
Randman
Randman (fr. rendement, čit. randma) je iskorištenje, odn. korisni ili koristan učinak. Npr. ako se od 100 kg ...