Valpolicella

Valpolicella je talijansko crno (crveno) vino iz pokrajine Veneto, i to s povišenih ograničenih vinorodnih položaja (oko sela Negrar di Valpolicella), sjeverno od Verone. Proizvodi se iz prezrelog grožđa corvina (65%), rondinella (30%) i molinara (5%). Nakon berbe (u prvoj polovici listopada) grožđe se 3 do 4 mjeseca suši u prostorijama gdje zrak prirodno struji, i tek u veljači tiješti. Korisni učinak (randman) je nizak (obično ne prelazi 35%). Mošt (s najmanje 25% šećera) spontano vrije oko dva mjeseca (na temperaturi 14 – 15°C), nakon čega slijedi pretakanje s taloga i trogodišnje razdoblje zrenja (unutar kojeg vino mora odležati bar 10 mjeseci u drvenim bačvama). Intenzivan i ugodan bouquet, suh i lagano gorkast okus, te privlačna granatno crvena boja svrstavaju ovo vino među vrlo cijenjena talijanska DOC (classico, amarone) vina. Na sličan se način proizvodi i vino „Rosso del Veronese” (IGT-indicazione geografica tipica), kojem su osnova sorte corvina, merlot i cabernet sauvignon, a razdoblje sušenja grožđa prije tiještenja znatno kraće (mjesec dana).

Povezano

Dudan, Mate

Dudan, Mate (1855.-1905.) putujući polj. učitelj, član Zemaljskog filokseričnog povjerenstva za Dalmaciju. Prvi ...

Ruževina bijela

Ruževina bijela je dalmatinska bijela sorta vinove loze iz čijeg se je grožđa (kako navodi Andrija Tambača u knjizi

Danska

Danska je značajan potrošač proizoda iz sektora vinogradarstva i vinarstva, a s obzirom da ih sama ne proizvodi, ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more