Traminac crveni

Traminac_crveniTraminac crveni je (u Njemačkoj Roter traminer, još i clevner odn. clävner, u Mađarskoj tramin piros, u Bugarskoj mala dinka, Češkoj tramin červeny, u Italiji traminer aromatico, u Francuskoj uz velik broj drugih naziva još i savagnin rose i fromenteau rouge itd.)  vinska sorta za koju mnogi tvrde da potječe iz južnog Tirola i da je ime dobila po mjestu Tramin. Srednje je rodnosti. U Hrvatskoj preporučen je kultivar (u skladu Pravilnika NN 159/04.) u svim vinogorjima u regiji Kontinentalna Hrvatska.

Vina iz grožđa traminca crvenoga su cijenjena u prvom redu zbog profinjene arome i bukea. Boja dobro odnjegovanog traminca je slamnatožuta do zlatnožuta, okus najčešće polusuh do polusladak, rjeđe suh, alkoholnost srednje jaka, a manjak ukupne kiselosti nastoji se izbjeći ranijom berbom, ponegdje i sljubljivanjem s rizlingom rajnskim.. U Hrvatskoj su tri traminca svrstana u skupinu vrhunsko vino, od kojih dva potječu iz podregije Slavonija a jedan iz podregije Zagorje-Međimurje, dok je ukupni broj vina proizvedenih iz ovog kultivara i uvrštenih u skupinu kvalitetno (7) i stolno (8) pet puta veći. Najpoznatiji; traminci iz podregije Podunavlje, vinogorja Srijem (Ilok, Vukovar), Erdut i Baranja, čija je proizvodnja obnovljena (nakon mirne reintegracije okupiranih područja) u 1997. godini, nude se domaćim i stranim kupcima. Velik broj traminaca na naše tržište ponovo dolazi iz podravskog rajona Slovenije.

Povezano

Mikrofiltracija

Mikrofiltracija je postupak filtriranja vina (i ostalih tekućina) kroz odgovarajuće membrane koje zadržavaju ...

Centrifugiranje

Centrifugiranje radnja koja se već duže vremena primjenjuje i u vinarstvu da bi se snagom centrifugalne sile ...

Lambl Dragutin (Karel)

Lambl, Dragutin (Karel) (1822.-1884.) je završio studij tehničkih znanosti, bio je zaposlen kao ekonomski stručnjak
Novosti