Sljubljivanje vina

Sljubljivanje vina (kupaža, rezanje i križanje) je uobičajeni naziv za radnju miješanja dvije ili više vrsta, odn. tipova vina, radi postizanja željenog sastava (npr. alkohola ili kiselina itd.), obojenosti (tada se s. vina siromašna bojilima s nekim bojadisarom), odnosno neke druge osobine, (harmoničnosti, odn. uravnoteženosti okusa, arome, bukea). Sljubljivati se mogu i moštevi, ne samo iz navedenih razloga, već i zbog pokretanja vrenja. Prije sljubljivanja preporuča se na osnovi križnog računa, odn. računa smjese, i s probom na malo utvrditi ispravan omjer, ali i provjeriti (degustacijom ili, ponekad, i analizom) rezultat takva zahvata. Sljubljivanjem se mogu otkloniti i neki nedostaci (npr. miješanjem prekomjerno sumporenog s nedovoljno sulfitiranim vinom), međutim, valja znati da se tim postupkom ne mogu prikriti bolesti. Miješanjem bolesnoga i zdravog vina bolesno se neće izliječiti, a zdravo će oboljeti, zato bolesno vino prije kupaže valja izliječiti, dakako, ako je to moguće.

Povezano

Žičnjaci

Žičnjaci (čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša ...

Zagrebački vinogradi

Još pred stotinjak godina, kako piše prof. Urbani, do Ilice i Vlaške ulice spuštali su se z. v. u kojima su se ...
Novosti