Slovačka je vinogradarski dvostruko jača od susjedne Republike Češke i prema podacima OIV-a u razdoblju 1996.-2000. imala je pod vinogradima oko 20.000 ha. Godišnja proizvodnja (u istom razdoblju) iznosila je oko 786.000 dt grožđa koje se najvećim dijelom (od oko 95 %) preradilo u vino, a samo se njen manji dio potroši u svježem stanju. Od oko 482.000 hl proizvedenih vina, manji dio (oko 80.000 hl) se izveze, a za pokriće domaće tražnje uveze se oko 124.000 hl, pretežito crnih vina. Vinorodna područja Slovačke nalaze se na brežuljkastim položajima što se prostiru sjevernije od glavnog grada Bratislave pa sve do Nitre. U vinorodnim područjima istočne Slovačke, na obroncima Hegyalje, dobivaju se vrhunska vina koja svojom kakvoćom ne zaostaju za susjednim znamenitim mađarskim tokajcem. Uz uvoz već spomenutih crnih vina, godišnje se uveze i oko 70.000 dt stolnog grožđa, te oko 10.000 dt grožđica. Potrošnja vina pro capite od godine do godine podosta varira (između 7 i 12 litara). Zahvaljujući vrhunskom asortimanu kultivara (među kojima valja spomenuti rajnski rizling, traminac crveni, silvanac, veltlinac zeleni i dr.) i suvremenom načinu vinifikacije, u Slovačkoj se uz kvalitetna mirna vina proizvode i pjenušci klasičnim, tradicionalnim, ali i industrijskim, tzv. kontinuiranim postupkom.
Umjerena potrošnja vina
Vidi: razumna potrošnja vina prema SZO.