Sirkolaža

Sirkolaža je naziv za stanje koje nastaje kada se zbog nepažnje ili neznanja vinu doda veća doza bistrila od potrebne, tj. za prebistrenje. Nakon ponovljenog pokusa (tzv. probe na malo), ponovit će se bistrenje, međutim valja znati da takav postupak, osim što poskupljuje proizvod (zbog gubitka bistrila, energije, povećanog kala i nepotrebnih troškova rada i td.), šteti kakvoći gotovog proizvoda zbog povećanog broja manipulacija.

Vidi: bistrenje vina

Povezano

Pagadebit

Pagadebit je sorta bijelog grožđa što se naziva još i debit, puljižanac, bjelina, puljac i s još petnaestak imena. ...

Potencijalni alkohol

Potencijalni alkohol je oznaka one količine etanola u vinu (u % vol.) koja bi mogla nastati iz neprevrelog šećera, ...

Gamay

Gamay (čit. game), je vinska sorta crnog grožđa, koja je kod nas u podregiji Istri (i to jedan od klonova ove ...
Novosti