Sirkolaža

Sirkolaža je naziv za stanje koje nastaje kada se zbog nepažnje ili neznanja vinu doda veća doza bistrila od potrebne, tj. za prebistrenje. Nakon ponovljenog pokusa (tzv. probe na malo), ponovit će se bistrenje, međutim valja znati da takav postupak, osim što poskupljuje proizvod (zbog gubitka bistrila, energije, povećanog kala i nepotrebnih troškova rada i td.), šteti kakvoći gotovog proizvoda zbog povećanog broja manipulacija.

Vidi: bistrenje vina

Povezano

Pagadebit

Pagadebit je sorta bijelog grožđa što se naziva još i debit, puljižanac, bjelina, puljac i s još petnaestak imena. ...

Lignifikacija

Lignifikacija je i kod nas među stručnim djelatnicima uobičajen naziv za označavanje odrvenjavanja rozgve. Lignin ...

Etanol

Etanol (kem. empirijska formula C2H6O, a racionalna C2H5OH) je iza vode količinski najzastupljeniji sastojak u vinu
Novosti