Šampanjac

Šampanjac je zaštićeni naziv prirodnog pjenušavog vina što se proizvodi u Francuskoj pokrajini Champagne iz grožđa i vina koje je tamo uzgojeno i po propisanom postupku koji se naziva méthode champenoise (što se izgovara metod šampenoaz). Francuzi, slična vina proizvedena izvan pokrajine Champagne označavaju kao vins mousseux. Naš naziv za slično piće (koje se proizvodi po postupku m. c.) je prirodno pjenušavo vino (ili samo pjenušac), slovenski peneče vino, njemački Sekt, talijanski spumante, engleski sparkling wine itd.

Povezano

Zidanica

Zidanica je stari naziv za vinski podrum, odnosno klet.

Ninčuša

Ninčuša jedna od mnogih autohtonih dalmatinskih rodnih vinskih sorata crnoga grožđa, čiji se uzgoj Pravilnikom o ...

Deka

Deka (grč. riječ deka, u značenju deset) tim se nazivom označava deset puta veća mjera neke osnovne jedinice, npr. ...
Novosti