Šambre

Šambre (fr.) je postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi prostorije gdje će biti i poslužena. To se postiže jednostavnim iznošenjem vina u bocama iz hladna podruma nekoliko sati prije otvaranja i konzumacije, vodeći računa da se ne uzmute i da ne budu blizu izvora topline. Naime, temperatura takvih vina ne bi smjela biti veća od 18 niti manja od 15°C, jer takva najbolje iskazuju aromu i bouquet (buke).

Povezano

Pinta

Pinta je udruga i tvrtka koja djeluje od 1988. uzimajući ime od Društva pajdaša od pinte, zvanog još i Društva ...

Flaširanje vina

Flaširanje vina je i kod nas uobičajen izraz za ulijevanje (punjenje) vina i dr. pića u boce (od njemače imenice ...

Tip vina

Tip vina je naziv za razvrstavanje vina u odnosu na sadržaj neprevrela šećera. Vina u doslovnom smislu (tj. stolna,
Novosti