Šambre

Šambre (fr.) je postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi prostorije gdje će biti i poslužena. To se postiže jednostavnim iznošenjem vina u bocama iz hladna podruma nekoliko sati prije otvaranja i konzumacije, vodeći računa da se ne uzmute i da ne budu blizu izvora topline. Naime, temperatura takvih vina ne bi smjela biti veća od 18 niti manja od 15°C, jer takva najbolje iskazuju aromu i bouquet (buke).

Povezano

Lagrein

Lagrein u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige, autohtona vrlo rodna sorta tamnoplave boje grožđa koja po ...

Turković Zdenko

Turković Zdenko (1892.-1968.), vinogradarski  je stručnjak svjetskoga glasa. Uz brojne znanstvene radove i stručne ...

Tafelwein

Tafelwein je njemački naziv kvalitetne kategorije vina koja se u Hrvatskoj označava kao stolno vino.
Novosti