Punjenje vina u boce

Vino se puni u boce zbog gospodarskih i tehnoloških razloga. To je najprikladniji način opskrbe udaljenih i velikih potrošačkih središta u prikladnoj količini (0,2, 0,375, 0,5, 0,7, 0,75, 1,2 i više litara), uz garanciju kvalitete (vidi zaštita podrijetla). Od tehnoloških spomenimo najznačajnije: zaštitu od kvarenja, poseban način dozrijevanja, sprječavanje prebrzog starenja i dr. Postupak punjenja vina u boce obuhvaća glavne radnje: pranje boca, sterilizacija boca, natakanje stabilnog vina u bocu, čepljenje boce, etiketiranje (konfekcioniranje) boce, slaganje boca u transportnu ambalažu (kartonska kutija, plastična nosiljka i sl.). Vina u bocama se, u pravilu, čuvaju u posebnim podrumima, i u vinotekama.

Povezano

Pinot meunier

Pinot meunier (čit.: pino mönje što dolazi od fr. riječi mlinar-vodeničar, a piše se i Pinot Meuniér), je klon ...

Siva plijesan

Siva plijesan (lat. ime uzročnika Botrytis cinerea), vrlo česta bolest vinove loze koja se još naziva i obična ...

Umami

Umami je (japanska složenica od riječi umai-okusno i mi-suštinsko). Osjetni kemoreceptori kojima ljudi i ostale ...
Novosti