Osipanje

Osipanje je uz druga značenja, taj izraz koriste i vinogradari opisujući smanjenje cvijetova u doba cvatnje vinove loze (npr. kod trojišćine crvene), ili bobica u grozdu što može biti uzrokovano bolešću (primjerice fitoplazmama), štetnicima (primjerice napadom zelene lozine stjenice), sušom, vjetrom ili sortnim svojstvom (kakav je primjer kod direktno rodećeg hibrida noah, još zvanog othelo bijeli). Odvajanje bobice od peteljčice grozda (kakvo je svojstveno spomenutom direktno rodećem hibridu), a jednako tako i, odvajanje koje vinari provode u postupku preradbe grožđa, naziva se runjenje.

Povezano

Izborna berba

Izborna berba (njem. Auslese, slov. vrhunsko vino izbor), je jedna od oznaka (prema ZOV-u RH) posebne skupine što ...

Siva plijesan

Siva plijesan (lat. ime uzročnika Botrytis cinerea), vrlo česta bolest v. l. koja se još naziva i obična trulež ...

Méthode champenoise

Méthode champenoise (čit. metod šampenoaz) je oznaka postupka proizvodnje prirodnog pjenušavog vina koji se temelji
Novosti