Mosler

Mosler je rjeđe upotrebljavani naziv za bijelu vinsku sortu poznatu u Hrvatskoj, posebno u podregiji Moslavina i podregiji Slavonija, pod imenom moslavac, a u Međimurju pod imenom pošipel (ili pušipel). U Sloveniji taj se kultivar naziva šipon, a u Mađarskoj i u drugim zemljama pod imenom furmint. Naziv mosler (koji se koristi u Njemačkoj nema ništa zajedničko s njemačkom pokrajinom sličnog imena (Mosel-Saar-Ruwer), već je nastala upravo preinakom riječi moslavac.

 

Povezano

Sekt

Uz Schaumwein njem. ime za prirodno pjenušavo vino što se proizvodi klasičnom metodom (méthode champenoise).

Bouzeron

Bouzeron selo u Côte Challonaise, slavno po svom Bourgogne Aligoté vinu

Kiselo

Kiselo uz slano, slatko i gorko jedno je od osnovnih (primarnih) okusa. Kiseli okus izazivaju kiseline (anorganske ...
Novosti