Soli vinske kiseline

Soli vinske kiseline (ili tartarati) su s obzirom na prisutnost kalija, (elementa iz skupine alkalnih metala) i kalcija, (kojeg svrstavamo u skupinu zemnoalkalijskih kovina) u v. l., poglavito u grožđu, soku grožđa i u vinu, najčešće primarni i sekundarni kalijev, odnosno primarni i sekundarni kalcijev tartarat. (Empirijska formula prim. kalijeva tartarata je C4O6H5K, a sekundarnog C4O6H4K2, dok je empirijska formula primarnog kalcijeva tartarata C8O12H10Ca, a sekundarnog C4O6H4Ca). Ove su soli slabo rastvorljive u vodi, još slabije u vinu (zbog prisutnog etanola), a na njihovu pojačanu kristalizaciju utječe i pad temperature (nakon završenog akoholnog vrenja, ili u postupku provođenja tzv. stabilizacije) pa se u obliku kristala talože na dnu, odnosno na stijenkama posude u kojoj se mošt ili vino čuvaju.

Vidi: kemijski sastav vina, kalijev hidrotartarat, striješ, birsa, vinska kiselina

Povezano

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor je na slovenskom jeziku oznaka načina berbe grožđa za proizvodnju jednog od pet ...

DOC

DOC kratica od Denominazione di origine controllata, što bi u prijevodu s talijanskog odgovaralo „kontrolirana ...

Bojadisari

Bojadisari zajednički naziv za sorte crnog grožđa s obiljem bojila (tvari boje), koje su locirane u kožici i u soku
Novosti