Luksemburg

Luksemburg je u vinogradarskom pojasu dugom 35 km a širokom tek oko 300 do 400 m (a samo ponegdje i iznad toga). Pruža se uz lijevu obalu rijeke Mosel gdje se uzgajaju isključivo bijele sorte. Više od 45% vinogradarskih površina otpada na sortu müller thurgau, 40% na elbling, a ostatak redom na auxerrois, pinot bijeli, ruländer, rajnski rizling, traminac i dr. Vino iz grožđa müller thurgaua ovdje se označava i kao rizling sylvaner ili i kraće samo rivaner. Vinogradarsko i vinsko središte luksemburškog Mosella kantona je Grevenmacher, dok je središte Državne vinogradarske stanice u Remichu.  Vina iz ovog kraja su kiselkasta, suha s naglašenom voćnom aromom, lagana i nisko alkoholna (gotovo u pravilu sva između 9,5 i 10,5% vol., izuzev traminca kojemu gradacija doseže i do 11,5% vol. ).

Na površini od ukupno oko 1.000 ha rodnih vinograda, proizvede se od 184.000 (u petogodišnjem razdoblju 1996.-2000.) do 189.000 dt grožđa i sve to preradi u oko 136.000 hl visoko kvalitetnih vina. Luksemburg i Belgija (prema podacima OIV koji te podatke objedinjava i iskazuje u jednom podatku) uvoze i izvoze značajne količine vina. Dio proizvedenih vina (cca 6.000 hl) preradi se u biser vina (vin pétillant) vrenjem u tankovima, a još manji (oko 3.000 hl) postupkom zvanim méthode champenoise u pjenušac (vins mousseux). Najveći kupci luksemburških vina su Belgija i Nizozemska, a najveći dobavljači Francuska, Italija i Njemačka.

Povezano

Peronospora

Peronospora je bolest na vinovoj lozi i drugom kulturnom bilju. Naziv je nastao od lat. imena uzročnika Plasmopara ...

Pasteurov efekt

Pasteurov efekt je pojava kada se kvasac (zbog prisutnosti kisika i potpune transformacije šećera do CO2 i H2O te ...

Piridin

Piridin je otrovna tvar neugodna mirisa koja se dobiva iz katrana (a čija je empirijska formula C6H5N), pa uz ...
Novosti