Lozovača

Lozovača (lôza) je rakija od grožđa što se proizvodi destilacijom fermentiranog grožđanog masulja plemenite vinove loze (proizvod dobiven destilacijom ne smije imati više od 86% vol.) Lozovača u prodaji [prema Pravilniku o jakim alk. i alk. pićima, NN 172/04.) mora sadržavati najmanje 37,5% vol. (a prema ranijem propisu to je bilo od 35 do 55% vol. stvarnog alkohola uz propisane druge sastojke, a to su: ekstrakt do 6 mg/l, ukupna kiselost-kao octena kiselina od 200 do 1.000 mg/l a. a., estere-kao etilni ester octene kiseline od 1.000 do 5.000 mg/l a. a., metanol od 0,15 do1,50% vol. na 1L a. a., viši alkoholi od 1.500 do 5.500 mg/l a. a., aldehidi od 50 do 500 mg/l a. a., furfurol do 30 mg/l a. a. i izdašnost 1:650). U pogledu sastava metala, izgleda, okusa i dr. vrijedili su jedinstveni propisi za sve proizvode destilacije alkoholno prevrelih proizvoda od grožđa. Novim cit. [Pravilnikom iz 2004. godine] propisana je samo količina hlapljivih tvari, koja mora iznositi najmanje 140 g/hl a.a., i količina metanola kojeg može biti najviše 400 g/hl a.a.

Povezano

Introdukcija

Introdukcija (lat.), uz ostala značenja i uvedba stranih ili novostvorenih sorata v. l. u sortiment nekog ...

Arundo donax

Arundo donax je znanstveno botaničko ime trske koju na pjeskovitom otoku Susku vinogradari koriste kao burobran, ...

Saharin

Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni ...
Novosti