Lozovača

Lozovača (lôza) je rakija od grožđa što se proizvodi destilacijom fermentiranog grožđanog masulja plemenite vinove loze (proizvod dobiven destilacijom ne smije imati više od 86% vol.) Lozovača u prodaji [prema Pravilniku o jakim alk. i alk. pićima, NN 172/04.) mora sadržavati najmanje 37,5% vol. (a prema ranijem propisu to je bilo od 35 do 55% vol. stvarnog alkohola uz propisane druge sastojke, a to su: ekstrakt do 6 mg/l, ukupna kiselost-kao octena kiselina od 200 do 1.000 mg/l a. a., estere-kao etilni ester octene kiseline od 1.000 do 5.000 mg/l a. a., metanol od 0,15 do1,50% vol. na 1L a. a., viši alkoholi od 1.500 do 5.500 mg/l a. a., aldehidi od 50 do 500 mg/l a. a., furfurol do 30 mg/l a. a. i izdašnost 1:650). U pogledu sastava metala, izgleda, okusa i dr. vrijedili su jedinstveni propisi za sve proizvode destilacije alkoholno prevrelih proizvoda od grožđa. Novim cit. [Pravilnikom iz 2004. godine] propisana je samo količina hlapljivih tvari, koja mora iznositi najmanje 140 g/hl a.a., i količina metanola kojeg može biti najviše 400 g/hl a.a.

Povezano

Mahin Ivan

Mahin Ivan je objavio knjigu “Točenje pića” u kojoj su sadržani “propisi o mehanskom i kafanskom pravu i pravu za ...

Frankovka

Frankovka je jedna od vodećih vinskih sorata crnog grožđa u nekim podregijama Kontinentalne Hrvatske, poglavito u ...

Vinska podtoka

Vinska podtoka je u naravi daća (u vinu) što su je kmetovi bili dužni davati (npr. gospodinu knezu) od priroda ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more