Kvercetin

Kvercetin je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz kožice grožđa maceracijom dospjeva i u vino (proizvedeno iz vinskog grožđa) gdje doseže sadržaj od 7 do 10 mg/l. Zbog tehnološkog postupka (vrenjem masulja) prisutniji je u crnim vinima, jednako kao i ostali polifenoli i posebno isticani resveratrol. Djelujući antioksidativno koči nastanak ateroskleroznih tvorbi, a manifestira se i kao dobra protuupalna, antivirusna, antialergijska i antikarcinogena tvar (za brojna maligna oboljenja). Zdravom prehranom (koja podrazumijeva konzumiranje povrća (mladi i svježi luk u kojem je kvercetin prisutan i do 300 mg/l, zatim kupus, brokula itd.), voća (naročito sve vrste tamnog, bobičastog), te umjerenu potrošnju (jednu do dvije čaše na dan) crnog vina. Dnevna potreba za tim fitonutricijentom (tj. biljnom hranom) je od 15 do čak 500 mg, a učinak (za razliku od mnogih drugih ljudskom organizmu potrebnih hranjivih i ljekovitih sastavina i to zbog dvadeset i četverosatnog vijeka razgradnje i eliminacije) na prevenciju zdravlja konzumenta je znanstveno potvrđen.

Povezano

Opisivanje živosti vina

Živost vina posebna je kategorija kakvoće što se ogleda u spoju boje, tekućosti, bistroće, prozirnosti i ...

Sedimentacija krute faze u moštu i vinu

Sedimentacija krute faze u moštu i vinu (lat. sedere = sjesti), isto što i taloženje krutih čestica u moštu i ...

Kalij

Kalij (lat. kalium, arap. al-qali - lug, simbol K) je naziv kemijskog počela koje se u prirodi (zbog svoje ...
Novosti