Kvercetin

Kvercetin je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz kožice grožđa maceracijom dospjeva i u vino (proizvedeno iz vinskog grožđa) gdje doseže sadržaj od 7 do 10 mg/l. Zbog tehnološkog postupka (vrenjem masulja) prisutniji je u crnim vinima, jednako kao i ostali polifenoli i posebno isticani resveratrol. Djelujući antioksidativno koči nastanak ateroskleroznih tvorbi, a manifestira se i kao dobra protuupalna, antivirusna, antialergijska i antikarcinogena tvar (za brojna maligna oboljenja). Zdravom prehranom (koja podrazumijeva konzumiranje povrća (mladi i svježi luk u kojem je kvercetin prisutan i do 300 mg/l, zatim kupus, brokula itd.), voća (naročito sve vrste tamnog, bobičastog), te umjerenu potrošnju (jednu do dvije čaše na dan) crnog vina. Dnevna potreba za tim fitonutricijentom (tj. biljnom hranom) je od 15 do čak 500 mg, a učinak (za razliku od mnogih drugih ljudskom organizmu potrebnih hranjivih i ljekovitih sastavina i to zbog dvadeset i četverosatnog vijeka razgradnje i eliminacije) na prevenciju zdravlja konzumenta je znanstveno potvrđen.

Povezano

Maderizacija

Maderizacija je naziv postupka zagrijavanja mladog tek potpuno ili djelomice prevrelog vina u otpražnjenim drvenim ...

Nobling

Nobling je vinska bijela sorta, nastala (1940. zaslugom selekcionara dr. J. Zimmermanna) križanjem zelenog silvanca

Vino spumante

Vino spumante je talijanski naziv za pjenušavo vino.
Novosti