Koludar

Koludar kod Crikvenice, kako je zapisao Mijat Sabljar, proizvodi se crno vino što se jako pjeni, gorko je i resko, a slično (grožđe) raste i kod Plomina i zove se koludar. Je li ime tog vina vezano uz njegovu jaku boju (color) ili kloštar i redovnike (grč. kalos-častan, koludar-kaluđer) Frankopanskog pavlinskog samostana (1395.-1786.) ostaje zagonetka. Crnu boju tom vinu dala je sorta teran, a jaku pjenu najvjerojatnije pretvorba jabučne u mliječnu kiselinu (jabučno mliječna fermentacija).

Povezano

Vlaška

Vlaška je naziv kultivara vinove loze što se uzgaja na području Kaštela i trogirske Zagore. Nema podataka o njenom ...

Nacionalna lista preporučenih kultivara

Vidi: sorte vinove loze i tablicu, kao prilog uz taj pojam.

Hiperfiltracija

Hiperfiltracija (još zvana i obrnuta reverzna osmoza) je prema mnogima jedno od najvećih otkrića XX. stoljeća. ...
Novosti