Koludar

Koludar kod Crikvenice, kako je zapisao Mijat Sabljar, proizvodi se crno vino što se jako pjeni, gorko je i resko, a slično (grožđe) raste i kod Plomina i zove se koludar. Je li ime tog vina vezano uz njegovu jaku boju (color) ili kloštar i redovnike (grč. kalos-častan, koludar-kaluđer) Frankopanskog pavlinskog samostana (1395.-1786.) ostaje zagonetka. Crnu boju tom vinu dala je sorta teran, a jaku pjenu najvjerojatnije pretvorba jabučne u mliječnu kiselinu (jabučno mliječna fermentacija).

Povezano

Trbljan bijeli

Trbljan bijeli vinska je sorta slična talijanskoj sorti trebbiano romagnolo, uzgaja se u mnogim vinogorjima regije ...

Holba

Holba stara mjera za vino (politrenjak, polić, dvije holbe = jedna litra).

Dan otvorenih podruma

Dan otvorenih podruma je u nekim dijelovima Italije, a u RH u vinogradarskoj podregiji Istra naziv promidžbene ...
Novosti