Kiselgur

Kiselgur (još i kieselgur) je trgovački naziv za kremeno brašno koje se priprema mljevenjem algi kremenjašica. Služi za filtriranje vina naplavnim filtrima. Da bi se povećao učinak filtracije bez zaustavljanja i češćeg pranja i da bi se pri tome štedjelo filtracijski materijal, dodatak kiselgura u tijeku rada obično se obavlja posebnom dozirnom napravom.

Povezano

Krizol

Krizol (istoznačnica maraština i rukatac) bijela zobatica i moštenica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika ...

Žlahtina

Žlahtina je autohtona vinska sorta bijeloga grožđa u vinodolskom i krčkom vinogorju. Sve dok nije otpočela ...

Glisnjak

Glisnjak vrlo učinkovito organsko gnojivo proizvedeno iz biljnih otpadaka aktivnošću kalifornijskih glista čiji je ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more