Kiselgur

Kiselgur (još i kieselgur) je trgovački naziv za kremeno brašno koje se priprema mljevenjem algi kremenjašica. Služi za filtriranje vina naplavnim filtrima. Da bi se povećao učinak filtracije bez zaustavljanja i češćeg pranja i da bi se pri tome štedjelo filtracijski materijal, dodatak kiselgura u tijeku rada obično se obavlja posebnom dozirnom napravom.

Povezano

Škaf

Škaf (lat.), je otvorena, obično drvena (u novije doba i od drugog materijala) plića posuda, okrugla ili ovalna ...

Kalo

Kalo (tal. calo) je riječ kojom se označava gubitak, odnosno manjak na težini ili obujmu do kojeg dolazi u tijeku ...

Gustomjer

Gustomjer u starijoj literaturi naziv za areometar, odn. moštomjer.
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more