Kastavska belica

Kastavska belica je od davnina uobičajeni naziv za bijelo vino koje se proizvodi iz mješavine grožđa većeg broja različitih autohtonih i iz drugih područja uvedenih bijelih kultivara plemenite vinove loze. Kao mlado vino (koje je u to doba najčešće još mošt u tihom vrenju) nudi se za vrijeme tradicionalnog pučkog okupljanja poznatog pod nazivom Bela nedeja (što se održava svake godine prve nedjelje u mjesecu listopadu). Slična se manifestacija (i to u novije doba, tj. od 1951.) i to ne samo u mjestu po kojem je dobila ime (Beaujen – Lyonnias – Bourgogne – Francuska), već i izvan tog područja) poznata pod imenom beaujolais partys) održava svake godine trećeg četvrtka u studenom.

Povezano

Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, ...

Nadun

Nadun je  česta bolest vina s niskim aciditetom, koju se kod nas češće naziva zavrelica.

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč svoj razvoj temelji od davne 1875. godine, kada je Istarski pokrajinski ...
Novosti