Incrocio manzoni

Incrocio manzoni je kultivar vinskog grožđa, kojeg je oplođivanjem pinota bijelog peludom rizlinga rajnskog uzgojio prof. Luigi Manzoni, radeći na usavršavanju sorata na prestižnoj Polj. školi za vinogradarstvo i vinarstvo u Coneglianu-Italija, (koju je utemeljio poznati tal. stručnjak Antonio Carpene 1877.). Malen grozd, čunjastog oblika, prosječne zbijenosti srednje velikih bobica čija je kožica srednje debljine i konzistentna, zbog kakvoće (bezbojnog) mošta i usklađenog odnosa kiselina i ostalih sastavina u vinu čine ga sve popularnijim. Roditelji su tom novom hibridu osigurali odličnu strukturu (pinot bijeli) i aromu (rajnski rizling), pa vino i.m. ima slamnatožutu boju, srednje je alkoholno, a u aromatskom kompleksu se ističe miris nektarina, jabuke, saća i livadnog cvijeća. Spomenimo da je od istog autora uzgojen jedan manje poznati hibrid cabernet manzoni dobiven križanjem tal. cv. prosecco i francuskog cabernet sauvignona.
Pravilnikom o Nacionalnoj listi (NN 159/2004.) sadnja ovog kultivara se preporuča u svim podregijama regije Kontinentalna Hrvatska, izuzev u podregiji Zagorje-Međimurje

Povezano

Postup

Postup je ime ograničenog položaja u pelješkom vinogorju (što se nalazi u podregiji Srednja i južna Dalmacija) i ...

Aktualni aciditet

Aktualni aciditet još i realni aciditet, odnosno kiselost. V: pH

Lajt

Lajt (njem. Leite), u krajevima s kajkavskim narječjem naziv za bačvu.
Novosti