Galizacija

Galizacija (po njem. kemičaru L. Gallu) naziv, nekad dopuštenog, a danas zabranjenog postupka za koji se u starijoj literaturi navodi “kojim se količina vina znatno povećava tako da se mošt ili vino vodom razrijede, čime se sadržaj na kiselini umanji, a manjkajuća količina šećera nadomjesti dodatkom umjetnog šećera”. I manje upućeni znaju da se takvim postupkom ne umanji samo sadržaj kiselina već i mnogi drugi mjerljivi i nemjerljivi sastojci vina, pa se takav postupak opravdano smatra patvorenjem i stoga ZOV-u zabranjuje, a one, koji takva vina proizvode za promet, strogo kažnjava.

Povezano

Suškovo vino

proizvodi se, kao što i ime kazuje, iz sušaka grožđa. Prezrelo i prosušeno grožđe u doba toplih i suhih jeseni ...

Octena kiselina

Octena kiselina (acidum aceticum), jednobazična kiselina (CH3COOH), redovan je sastojak vina, jer u njemu nastaje ...

Zelena plijesan

Zelena plijesan je i jedna najčešće spominjana antibakterijska čije je ime penicilin (a znanstveni naziv ...
Novosti