Eterična ulja

Eterična ulja su hlapivi mirisni sastojci bilja, najčešće cvijeta (gdje im je funkcija namamiti kukce radi oplodnje) ali i drugih dijelova (lista, kore, ploda..) koja se posebnim postupcima (ekstrakcije i destilacije) izdvajaju, a zatim koriste u prehrambenoj (kozmetičkoj i dr.) industriji. Iako ih nazivamo uljima, ona su kemijski ugljikovodici zvani terpeni (uglavnom C10H16), a ne esteri glicerola i masnih kiselina. Eterična ulja su uz estere i druge još nedovoljno ispitane tvari sastavni dio vinske arome.

Povezano

Mikroflora vina

Mikroflora vina je uobičajeni zajednički naziv za korisne i štetne mikroorganizme (poput bakterija i kvasaca koje ...

Kcal

Kcal (oznaka za kilo što grčki znači tisuća i kalorija, dakle za 1.000 cal.).

Qualitätswein

Qualitätswein je u njemačkom vinskom zakonodavstvu oznaka za kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla.
Novosti