Esteri

Esteri su vrlo česti organski spojevi u biljnom i životinjskom svijetu, a nastaju kada se hidroksilna skupina u karboksilnim kiselinama (sa znakovitom COOH skupinom) zamjeni s alkoksi skupinom. Uz estere nastale u biljkama i životinjama (biljna ulja i masti, voćni i cvjetni mirisi i dr.) danas se ti spojevi proizvode i sintetski. Služe u humanoj, veterinarskoj i fitomedicini (aspirin koji je također ester i to salicilne kiseline i acetila, zatim feromoni, kojima se suvremena fitomedicina služi da bi kod kukaca izazvala konfuziju, pa da ne dođe do njihove oplodnje i razmnažanja itd.), a naročito u proizvodnji umjetnih aroma u konditorskoj, likerskoj i industriji bezalkoholnih napitaka. (npr. ester metilbutanoat je aroma jabuke, benziletanoat je aroma breskve, izobutilpropanoat je aroma ruma itd.). V.: esterifikacija, atraktanti

Povezano

Pint

Pint (još i pinta), posuda i stara mjera za tekućinu, navlastito vino. Riječ je nastala od latinske riječi pincta ...

Malati

Malati su soli jabučne kiseline (acidum malicum). U vinu su to najčešće kalijeva, kalcijeva i magnezijeva sol ...

Acid

Acid (lat.) znači kiselost. Ponekad vinari uz hrvatsku upotrebljavaju i latinsku riječ, pa govore o ukupnom ...
Novosti